Regiobib Rivierenland

De bibliotheken van Putte, Bonheiden, Duffel, Lier en Sint-Katelijne-Waver slaan de handen in elkaar! Vanaf oktober gaan ze samenwerken, en dat onder de noemer ‘Regiobib Rivierenland - Een Sterk Verhaal’.

Voorlopig logo van de Regiobib Rivierenland

Zo’n samenwerking biedt heel wat voordelen, in de eerste plaats voor de bezoekers. Wie zich inschrijft, is meteen lid van de vijf bibliotheken. Er komt geen bijkomende administratie aan te pas als een lener een van de andere bibliotheken binnenstapt. De regiobib werkt immers met één lenerskaart en één digitaal ledenbestand.

De bibliotheekgebruikers krijgen zo toegang tot maar liefst vijf collecties, een veel grotere keuze dus. Iedereen kan dit uitgebreide aanbod doorzoeken in een gemeenschappelijke online catalogus. Elke lener kan gratis boeken, dvd’s of cd’s van een andere bib laten overkomen. Wie minder geduld heeft, kan het materiaal zelf gaan oppikken.

Ook voor het functioneren van de bibliotheken biedt het samenwerkingsverband voordelen. Elke bibliotheekmedewerker kan haar/zijn kennis, expertise en creativiteit ter beschikking stellen van de vijf bibliotheken. Waar in het verleden hetzelfde (denk)werk vijf keer gebeurde, hoeft men dat voortaan slechts eenmaal te doen. Die krachtenbundeling maakt het mogelijk om professioneler te werken en de dienstverlening uit te breiden.

Regiobib Rivierenland krijgt gestalte in twee fases. In oktober start de samenwerking voor de bibliotheken van Sint-Katelijne-Waver, Lier en Bonheiden. De gemeentes Putte en Duffel sluiten aan in de loop van 2022. De reden hiervoor is de niet-gelijktijdige ingebruikname van Wise, de nieuwe bibliotheeksoftware voor heel Vlaanderen. De Putse bibliotheekgebruikers moeten dus nog even geduld oefenen.

De bibliotheekbezoekers worden voor deze samenwerking alvast warm gemaakt door een eerste gezamenlijke uitgave: een gratis zomerbrochure. Die is samengesteld door medewerkers van de vijf bibliotheken, en staat boordevol boeken-, lees- en luistertips.