Fotoreportage: de bib in coronatijden

Sinds 14 maart leven we allemaal onder het coronaregime. Voor de openbare bibliotheken betekent dit dat de gebruikers alleen nog  boeken, dvd’s en tijdschriften kunnen bestellen. Zelf in de rekken komen snuffelen is er niet meer bij. De bibliotheek biedt dus een wat  troosteloze aanblik. Uiteraard niet te vergelijken met de dramatische beelden uit ziekenhuizen, woonzorgcentra, enz., maar we hebben er toch een fotoreportage van gemaakt.

Foto van de twee niet functionerende zelfscanbalies
De zelfscanbalies staan er sinds vrijdag 13 maart 20 u. doods bij. Op die laatste openingsdag vóór de coronamaatregelen kregen we trouwens 180 bezoekers op drie uur tijd over de vloer; driemaal zoveel als gemiddeld. Een lockdownfeestje in de bib dus.
 
Foto van de internetcomputers met zwart scherm
De schermen van de internetcomputers in het leescafé vertonen geen teken van leven meer. Vervelend voor onze vaste klanten, die het zonder e-mail moeten stellen en nu noodgedwongen weer communiceren met rooksignalen en tamtams.
 
Foto van het leescafé met op de achtergrond de met lakens afgedekte kranten en tijdschriften
In betere tijden is het leescafé, vooral tijdens de voormiddagen, een gezellige boel. Nu gebruiken we de tafel om er de bestelde pakketten met boeken en dvd’s op klaar te leggen. De lakens op de achtergrond zijn geen spoken. Ze dekken onze dagbladen en tijdschriften af om niemand in verleiding te brengen. Blijven rondhangen in het leescafé is namelijk verboden.
 
Foto van de uitleenbalie met het bord 'Afstand bewaren'
Afstand bewaren’ – of voor wie deze woorden te moeilijk vindt: ‘social distancing’ – we werden er de voorbije weken mee om de oren geslagen. Ook in de bib ontsnap je er niet aan. Om het de mensen die hun bestelling komen afhalen, wat gemakkelijker te maken hebben we achter de balie een personeelslid geplaatst van wie het uiterlijk sowieso aanzet tot afstand bewaren.
 
Foto van de zadenbib
Tot begin maart kwamen de zes vrijwilligers van onze zadenbib tweewekelijks enkele uren samen om zaden te verpakken en alles keurig te presenteren. We hebben dus een mooi gevulde zadenbib, maar geen liefhebbers om er gebruik van te maken. Hopelijk behouden de zaden hun kiemkracht tot volgende lente. Het zaaiseizoen loopt voor vele planten immers op zijn einde.
 
Foto van de in verval zijnde tentoonstelling van de academie
Op zaterdag 7 maart opende de Putse tekenacademie haar jaarlijkse tentoonstelling in de bib. Ze zou blijven staan tot 21 maart, maar ze staat er nog altijd. Helaas zonder bezoekers, en steeds meer kunstwerkjes krijgen een appelflauwte en tuimelen op de grond.

 

Een tweede foto van de in verval verkerende tentoonstelling van de academie
Nog een beeld van de in verval verkerende tentoonstelling in de academie.
Een derde foto van de in verval verkerende tentoonstelling van de academie
Een derde en laatste foto van wat het coronavirus aanricht in onze tentoonstellingsruimte.
 

 

Foto van het lint dat de trap afsluit en een bord met de tekst 'Corona-gevaar'
Bibliotheekgebruikers mogen het bibliotheekgebouw enkel nog betreden om er hun vooraf bestelde boeken en dvd’s op te halen. Wie op het idee zou komen om de trap op te gaan, wordt meteen afgeschrikt door een bordje waarop een flauwe plezante de mededeling ‘Corona-gevaar’ heeft gezet. Op de eerste en de tweede verdieping loopt er nochtans geen horde corona-superspreaders rond; wel staan er meer dan 50.000 boeken en dvd’s te wachten op snuisterende handen en handjes.
 

 

Foto van een onbemande infobalie
De infobalie op de eerste verdieping, waar we graag mensen verder helpen die op zoek zijn naar informatie of een bepaald boek. De stoel blijft al enkele weken leeg, en snakt naar een zitvlak.
 
Foto van een lege infostand en een leeg rek met 'Boeken in de kijker'
Nog meer leegte: deze keer de tafels voor infostandjes en op de achtergrond het rek met de ‘Boeken in de kijker’. Wie weet kunnen we hier in 2030 de dan ongetwijfeld talrijke boeken over de coronacrisis uitstallen bij de ‘herdenking’ van het scharniermoment in de menselijke geschiedenis dat we nu meemaken (ondergaan).
 
Foto van een in de bib rondslingerende stofzuiger
De poetsdames van de bib hebben een positief effect van de coronasluiting ontdekt. Ze kunnen nu ongehinderd stofzuigers en andere poetsgerei laten rondslingeren. Er zijn toch geen bezoekers die er hun ledematen over kunnen breken.
 
Foto van het lege tafelblad waarop anders de nieuwe boeken verwerkt worden
Neen, dit is geen mislukte foto. Het is een beeld van het maagdelijke tafelblad waarop normaal gezien onze vaste vrijwilligster de nieuwe boeken voorziet van etiketten, tags en plastiekfolie. Zoals alle niet-voedingswinkels is onze leverancier gesloten. Geen nieuwe boeken dus. We kijken uit naar de eerste levering zodra de boekhandels weer in actie komen.
 
Foto van een volledig leeg aanwinstenrek
Als er geen nieuwe boeken geleverd en verwerkt worden, blijft ook het meubel voor de nieuwe aanwinsten leeg.
 
Foto van de openstaande deur tussen bib en gemeentehuis
De deur tussen bib en gemeentehuis op de eerste verdieping is normaal potdicht. Slechts een beperkt aantal uitverkorenen kunnen er met een badge gebruik van maken. Nu staat ze de hele dag wagenwijd open, zodat het bibliotheekpersoneel niet telkens een deurklink moet vastnemen. Ook in beeld: de permanent openstaande vuilnisbakjes van de koffiecorner. Alweer een risico op virusoverdracht minder. Nu we ongegeneerd de inhoud van de vuilnisbakjes kunnen aanschouwen, hebben we wel gemerkt dat niet iedereen de sorteerregels kent of naleeft.
 
Foto van de in de bib gebruikte ontsmettingshandelen en een doos wegwerphandschoenen
Latex handschoenen, desinfecterende reinigingsproducten en handontsmettingsmiddelen: onmisbare attributen dezer dagen, ook in de bib. Zoals je kan zien bestellen we onze producten bij een grootindustrieel die ook worsten fabriceert. Het levert ons een aanzienlijke korting op bij de aankoop van strips en dvd’s van F.C. De Kampioenen.