De Boon 2022 uitgereikt

26 maart 2022

Foto van de winnaars van De Boon 2022, de juryvoorzitters, minister van Cultuur Jan Jambon en de burgemeester van Oostende, Bart Tommelein

Eergisteren werd voor het eerst de Boon, de nieuwe Vlaamse prijs voor de beste Nederlandstalige boeken, uitgereikt.

De jury voor fictie en non-fictie koos Mijn lieve gunsteling​​​​ van Marieke Lucas Rijneveld als winnaar. Een zee van liefde van Pieter Gaudesaboos kwam als favoriet van de jury voor kinder- en jeugdliteratuur uit de bus. De winnaars ontvingen elk 50.000 euro en een zilveren zegelring.

Voor de publieksprijs kwamen er in totaal meer dan 10.000 stemmen binnen. Het publiek volgde het oordeel van de vakjury en bekroonde opnieuw Pieter Gaudesaboos (met bijna de helft van de stemmen) en Marieke Lucas Rijneveld. Goed voor twee cheques van 5.000 euro.

Beide boeken zijn uiteraard te vinden in onze bib. Een zee van liefde (Pieter Gaudesaboos) zit in de bladerbakken van de peuter- en kleuterboeken, om precies te zijn bij ‘Verliefd zijn’. Mijn lieve gunsteling​​​​ ( Marieke Lucas Rijneveld) vind je bij de romans ; we hebben er twee exemplaren van, evenals een daisy-luisterboek en een uitgave in groteletterdruk (tweede verdieping).