De bib in coronatijden

Op maandag 25 mei heropende de bibliotheek van Putte haar deuren. Om het coronavirus geen vrij spel te geven, gelden er een aantal regels en beperkingen.

• Het dragen van een mondmasker is verplicht voor iedereen van 12 jaar en ouder.
  • Aan de ingang en her en der in de bib zijn er flesjes met ontsmettingsvloeistof geplaatst. Maak er gebruik van, ook bij het verlaten van de bibliotheek.
  • Uiteraard dient iedereen in de bibliotheek anderhalve meter afstand te bewaren, ook de kinderen.  Om dat mogelijk te maken mag er per 15 vierkante meter maximaal één bezoeker aanwezig zijn.
  • Als u met meerdere mensen naar de bib komt, moet het gaan om mensen die iets wensen uit te lenen, die in het bezit van een lenerskaart zijn dus (of zich willen laten inschrijven).
  • In het kader van de contactopsporing dienen alle bibliotheekbezoekers zich te registreren. Wie iets inlevert, uitleent of betaalt, is sowieso geregistreerd, en hoeft dus niets te doen. De overige bezoekers moeten – net zoals in de horeca – een formulier invullen. Die vind je in het leescafé en aan de balie.
  • Op de gelijkvloerse en op de eerste verdieping zijn er vaste looproutes met eenrichtingsverkeer aangeduid. Deze dienen strikt gevolgd te worden.
  • Wie naar boven wil, neemt de trap. Afdalen gebeurt met de lift. Wie slecht ter been is, rolstoelgebruikers en mensen met kinderwagens mogen de lift uiteraard in beide richtingen gebruiken.
    In de lift mag er slechts één iemand aanwezig zijn, tenzij het om mensen gaat die behoren tot dezelfde bubbel.
  • Het inleveren van eerder uitgeleende materialen gebeurt aan de twee zelfscanbalies. Ze mogen uitsluitend door plustwaalfjarigen bediend worden. Er zijn wegwerpzakdoekjes voorzien,  zodat uw vingers niet in contact komen met de aanraakschermen.
  • Het uitlenen van nieuw uitgezochte materialen gebeurt aan de personeelsbalie op de benedenverdieping, NIET aan de zelfscanbalies.
  • Voor vragen om informatie kan u terecht aan de balie op de eerste verdieping.
  • Betaal bij voorkeur met de bankkaart: contactloos of met behulp van wattenstaafjes. Payconiq behoort ook tot de mogelijkheden.
  •  Ontsmet zelf het klavier en de muis van de cataloguscomputers met de beschikbare ontsmettingsvloeistof.
  • Het is handig als u vooraf thuis de nodige opzoekingen doet. In de bib kan u onze catalogus raadplegen met de smartphone: putte.bibliotheek.be (zonder www). Er is gratis wifi: putte_guest (zonder wachtwoord). Tot slot is ook nog de infobalie.
  • De zadenbib is verhuisd naar de eerste verdieping.
  • Het bestel- en afhaalsysteem is stopgezet, behalve voor mensen die om medische redenen geen bezoek aan de bib kunnen brengen. Zij kunnen wel nog een pakket laten klaarleggen om het door iemand anders te laten afhalen.
  • In het leescafé is het helaas niet mogelijk om – zoals vroeger – gezellig met z’n allen rond de tafel te gaan zitten. Er kunnen slechts twee mensen in het leescafé zelf plaatsnemen. Gelukkig hebben we in het wachtzaaltje naast de bib zes aanvullende plaatsen kunnen creëren, twee aan tafel en vier in de herschikte oorfauteuils.
  • Van de internetcomputers zijn er slechts twee exemplaren in gebruik. Als er meer gegadigden zijn, is de tijd dat men een internetcomputer kan gebruiken, beperkt tot één uur.
  • De koffieautomaat blijft uitgeschakeld. Breng dus je eigen thermoskan mee😊.
  • Gebruik uw gezond verstand. Het is bekend dat dit bij bibliotheekgebruikers ruimschoots aanwezig is.

U hoeft bovenstaande regeltjes en richtlijnen niet uit het hoofd te leren. Alles staat aangeduid in de bib. Laat het ons weten als u iets onveilig, onduidelijk of verwarrend vindt.

Op onze Facebookpagina kan je een instructiefilmpje bekijken.