Bande dessinée
Néerlandais

Gentlemen en moordenaars

Fabien Vehlmann (scénariste), Denis Bodart (dessinateur)
Zeven kleine, loepzuivere moordenEen kopje thee? Een wolkje melk? Een snufje vergif? Op het eerste gezicht lijkt de zeer exclusieve Green Manor Club zich in niets te onderscheiden van andere Engelse clubs. Toch verbergt zich achter deze dikke muren, weggezakt in diepe fauteuils, de grootste verzameling schurken, bandieten en moordenaars die het tijdperk van koningin Victoria ooit heeft meegemaakt.
Titre
Gentlemen en moordenaars
Scénariste
Fabien Vehlmann
Dessinateur
Denis Bodart
Langue
Néerlandais
Éditeur
Sans lieu de publication: Dupuis, 2001
56 p. : ill.
ISBN
90-314-2327-0

Commentaires

Dit album opent origineel. Op een verder witte bladzijde stopt een koets voor een psychiatrische instelling. We schrijven Londen, anno 1899. Een aftandse bewaker opent een schrale poort en de lezer stapt in de persoon van dokter Thorne het verhaal binnen en gaat op bezoek bij een patiënt die beweert de geest van Green Manor te zijn. Over deze club, waar de heren uit de betere kringen elkaar treffen, dist de zieke zes merkwaardige misdaadverhalen op. Zes los van elkaar staande verhalen die enkel de club of de personen die de club frequenteren als gemeenschappelijke noemer hebben.


Al de verhalen hebben een dubbele of een driedubbele bodem en een onverwacht slot. Bovendien steken ze de draak met het braniegedrag van de heren van stand. Ogenschijnlijk slim en sluw, maar in wezen afstotelijk door de manier waarop ze omgaan met leven en dood. De decadentie van de hogere kringen: ze geven minder om een mensenleven dan om hun dagelijks glas sherry of whisky. Zich vermaken. En of …Lire la suite
Deze strip speelt in het Engeland van eind negentiende eeuw. Een bediende van een club voor welgestelde heren is vlak voor zijn pensioen waanzinnig geworden en vertelt aan een dokter wat hij allemaal heeft meegemaakt op zijn werk. Dan volgen er zes verhalen, die doen denken aan E.A. Poe of Conan Doyle - moordverhalen die het van een geraffineerde plot moeten hebben. De intriges zijn vernuftig en met veel fantasie gecomponeerd. Bij dit soort stripverhalen is het verhaal belangrijker dan de tekeningen, die echter wel dienen bij te dragen in de sfeer. Dat lukt hier voortreffelijk: in sfeervolle beelden wordt het Engeland van de negentiende eeuw neergezet. Een boek als dit richt zich op een volwassen publiek, dat, als het van dit genre klassieke detectiveverhalen houdt, de verhalen zeer op prijs zal stellen.

À propos de Fabien Vehlmann

CC BY-SA 4.0 - Image by Selbymay

Fabien Vehlmann est un scénariste de bande dessinée français né à Mont-de-Marsan le 30 janvier 1972. Son œuvre la plus connue, en collaboration avec Bruno Gazzotti, est la série fantastique jeunesse Seuls.

Biographie

Formation et débuts (années 1990)

Né à Mont-de-Marsan, Fabien Vehlmann vit à La Motte-Servolex de 1975 à 1992. Il étudie à l’École supérieure de commerce de Nantes et effectue un service civil dans une troupe de théâtre de Chambéry.

En 1996, il participe à un concours de scénario dans Spirou magazine, mais est éliminé du tirage car il ne respecte pas le format de rigueur. Malgré tout, il envoie durant toute une année des scénarios au magazine avant d'être finalement accepté. En lire plus sur Wikipedia