Bande dessinée
Néerlandais

Dodelijke fantasieën

Fabien Vehlmann (scénariste), Denis Bodart (dessinateur)
Een moordenaar verschilt meestal van het slachtoffer door zijn savoir-vivreEen verlamde lord wil zich wreken op de minnaar van zijn vrouw; een klein eng kereltje is ervan overtuigd dat hij een doodsengel is; een arts droomt ervan de hersens van de grote dichter en schilder William Blake te onderzoeken... De leden van de zeer selecte Green Manor's club zijn verontrustende personages. In een prachti
Titre
Dodelijke fantasieën
Scénariste
Fabien Vehlmann
Dessinateur
Denis Bodart
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Fantaisies meurtrières
Éditeur
[Marcinelle]: Dupuis, 2005
48 p. : ill.
ISBN
90-314-2601-6

Commentaires

De Green Manor is een vooraanstaande club in het Londen van de 19e eeuw. Notarissen, dokters, politici treffen elkaar en bespreken er het grote en het kleine nieuws. Moord en doodslag worden onderwerp van de gesprekken. Ze sluiten weddenschappen af, dagen elkaar uit. Nog één doel telt: winnen, ongeacht de slachtoffers.

De voorplaat illustreert treffend het dubbele karakter van de reeks. Een butler draagt plechtig een dienblad binnen. Geen whisky of koffie, maar een kromzwaard, een pistool, een heggenschaar en ander moorddadig tuig.

Dodelijke fantasieën bestaat uit vijf morbide verhalen die de vroegere bewaker van de club aan zijn psychiater heeft verteld. Scenarist Vehlmann (Ian, Heer der dolende zielen) vermengt heel wat Sherlock Holmes- en Agatha Christie-elementen in zijn verhalen, die na drie albums nog even boeiend blijven. Bodart tekent stijfdeftige heren die in met bombast ingerichte salons hun donkere aard tonen. Dickens in beeld gebracht. [W…Lire la suite
Een geesteszieke tuinman laat een handschrift na aan zijn arts, lid van een deftige club in Londen, 1860-1870. Het bevat vijf morbide en spannende verhalen rond leden van de club. Zo beschrijft 'De laatste zet' hoe een geheel verlamde heer als een ware schaakmeester op ingenieuze wijze wraak neemt op de onbekende die hem van een klif afduwde; een onverdachte seriemoordenaar krijgt op onverwachte maar passende manier zijn verdiende loon; een bijzonder geraffineerd testament zaait grote tweedracht tussen de erven; twee clubleden trachten met onderlinge toestemming elkaar om te brengen, maar dat loopt onverwacht af; een practical joke keert zich tegen de joker. Bodart tekende eerder 'Detective Dombret'; hij heeft iets met raadselachtige gebeurtenissen. De kaft toont een butler die een dienblad met moordwapens binnenbrengt. De karikaturaal realistische stijl geeft het totaal een licht humoristische ondertoon. Voor vanaf een jaar of 12.

À propos de Fabien Vehlmann

CC BY-SA 4.0 - Image by Selbymay

Fabien Vehlmann est un scénariste de bande dessinée français né à Mont-de-Marsan le 30 janvier 1972. Son œuvre la plus connue, en collaboration avec Bruno Gazzotti, est la série fantastique jeunesse Seuls.

Biographie

Formation et débuts (années 1990)

Né à Mont-de-Marsan, Fabien Vehlmann vit à La Motte-Servolex de 1975 à 1992. Il étudie à l’École supérieure de commerce de Nantes et effectue un service civil dans une troupe de théâtre de Chambéry.

En 1996, il participe à un concours de scénario dans Spirou magazine, mais est éliminé du tirage car il ne respecte pas le format de rigueur. Malgré tout, il envoie durant toute une année des scénarios au magazine avant d'être finalement accepté. En lire plus sur Wikipedia