Bande dessinée
Néerlandais

De 4,5de dimensie

Fabien Vehlmann (scénariste), Gazzotti (dessinateur)
Dans la série:
Alleen; 6
Public cible:
9-11 ans et plus, 12-14 ans et plus
Aan het einde van de eerste cyclus, deden de vijf kinderen een verbijsterende ontdekking: ze zijn dood. Intussen reageren ze allemaal anders op die macabere vaststelling: Camille besluit hun begrafenis te regelen, Yvan wil een sessie van omgekeerd spiritisme organiseren om contact te maken met de levenden, Leila wil haar eigen dood onderzoeken en Dodji blijft zoeken hoe hij van deze plek wegkomt.
Titre
De 4,5de dimensie / scenario Vehlmann ; tekeningen Gazzotti
Scénariste
Fabien Vehlmann
Dessinateur
Gazzotti
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Éditeur
[Brussel]: Dupuis, 2011
48 p. : ill.
ISBN
9789031431366 (paperback)

Commentaires

De spannende en mysterieuze reeks ‘Alleen’ is het nieuwste project van ‘Soda’-tekenaar Bruno Gazzotti, in samenwerking met scenarist Fabien Vehlmann. Van deze reeks verschenen bij uitgeverij Dupuis sinds 2007 zes delen, die samen de eerste cyclus vormen: Spoorloos en De meester van de messen (beide 2007), De stam van de haai (2008), De rode cairns (2009), en In het oog van de maalstroom (2010) en De 4,5de dimensie (2011). Het uitgangspunt van de reeks is goed gekozen en biedt heel wat mogelijkheden: vijf kinderen worden op een dag helemaal alleen in hun verlaten thuisstad wakker. Alle volwassenen zijn verdwenen en ook de andere kinderen zijn nergens te bekennen. In eerste instantie is de plotse vrijheid voor de kinderen een feest: er is niemand meer die hen zegt wat ze wel of niet mogen of moeten doen, en ze leven zich dan ook volop uit met allerhande kattenkwaad. Na een tijdje beginnen ze zich echter vragen te stellen over de oorzaak van het…Lire la suite
Deze stripserie verhaalt over vijf kinderen die na een apocalypse zijn achtergebleven in een stad. Ze hebben een andere groep kinderen ontmoet (de 'stam van de haai'); nu komen ze bij elkaar in de stad. Binnen deze grote groep ontstaat rivaliteit en strijd om delen van de stad. Alle verhaalelementen van de vorige delen komen in dit deel bij elkaar. De onwerkelijke situatie leidt tot de vraag: zijn de kinderen zelf dood of leven ze nog? Dit geeft een extra, maar moeilijk begrijpbare dimensie aan het verhaal dat knap opgebouwd is. Steeds blijft de vraag hangen: wat is er gebeurd en waar zijn de volwassenen? Origineel en fraai uitgevoerd stripverhaal met mooie sfeervolle tekeningen die passend zijn ingekleurd. Vanuit de hoofdpersonen (de kinderen) verteld met vele herkenbare emoties. Dit deel is moeilijk te volgen zonder kennis van de vorige delen.

À propos de Fabien Vehlmann

CC BY-SA 4.0 - Image by Selbymay

Fabien Vehlmann est un scénariste de bande dessinée français né à Mont-de-Marsan le 30 janvier 1972. Son œuvre la plus connue, en collaboration avec Bruno Gazzotti, est la série fantastique jeunesse Seuls.

Biographie

Formation et débuts (années 1990)

Né à Mont-de-Marsan, Fabien Vehlmann vit à La Motte-Servolex de 1975 à 1992. Il étudie à l’École supérieure de commerce de Nantes et effectue un service civil dans une troupe de théâtre de Chambéry.

En 1996, il participe à un concours de scénario dans Spirou magazine, mais est éliminé du tirage car il ne respecte pas le format de rigueur. Malgré tout, il envoie durant toute une année des scénarios au magazine avant d'être finalement accepté. En lire plus sur Wikipedia

Suggestions