Boek
Nederlands

En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins

William S. Burroughs (auteur), Jack Kerouac (auteur)
+1
En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins
×
En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins

En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins

Relaas gebaseerd op een moord in 1945 door een jonge volgeling van de beide schrijvers, leden van de latere Beat generatie.
Titel
En de nijlpaarden werden gekookt in hun bassins
Auteur
William S. Burroughs Jack Kerouac
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
And the hippos were boiled in their tanks
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2008
173 p.
ISBN
9789048801282

Besprekingen

Deze duoroman geschreven door twee grondleggers van de Beat Generation gaat over een waargebeurde moord. De twee auteurs schreven om en om een hoofdstuk waar de ik-vertellers (een barkeeper en een koopvaardijmatroos) vrienden zijn van de hoofdpersonen: Phillip Tourian en Ramsay Allen. Ramsay is een homoseksueel en hij is verliefd op Phillip die een baan als matroos zoekt om aan hem te ontsnappen. Uiteindelijk steekt Phillip Ramsay neer. In de werkelijkheid wisten de auteurs van een soortgelijke moord; ze werden gearresteerd omdat ze de politie niet hadden ingeschakeld. Een boek voor de echte liefhebber van de werken van de Beat Generation. De roman beschrijft in een onconventionele schrijfstijl de manier van leven gekenmerkt door experimenteren met verdovende middelen, ongeremd gedrag en vrije seks. Hoewel het boek in 1945 is voltooid, is het pas in 2008 gepubliceerd; de Nederlandse vertaling verschijnt ongeveer gelijktijdig met de originele Engelse versie. Vrij kleine druk.

Over William S. Burroughs

William Seward Burroughs II (Saint Louis (Missouri)), 5 februari 1914 – Lawrence (Kansas), 2 augustus 1997) was een Amerikaans schrijver. Hij was, naast Jack Kerouac, Allen Ginsberg en Gregory Corso, een van de bekendste schrijvers van de Beat Generation.

Levensloop

Hij was de kleinzoon van William S. Burroughs I, uitvinder van de eerste industrieel vervaardigde rekenmachine en vader van de in 1947 geboren William S. Burroughs III, die eveneens schrijver was, zij het van een noodgedwongen klein gebleven oeuvre, omdat hij reeds in 1981, op 33-jarige leeftijd, overleed.

In 1959 werd hij beroemd door de uitgave van de roman "Naked Lunch", een boek met een innovatieve, deconstructivistische structuur waarin hij harde maatschappijkritiek levert, met drugsverslaving en homoseksualiteit als metaforen. Tevens is het een kroniek van zijn eigen ervaringen met homoseksualiteit, het gebruik en afkicken van drugs. Hij maakte in dit bo…Lees verder op Wikipedia