In real life : als pesten dagelijkse realiteit wordt

Tine Bergen (auteur), Niels Van Baelen (auteur)
+1
In real life : als pesten dagelijkse realiteit wordt
×
In real life : als pesten dagelijkse realiteit wordt In real life : als pesten dagelijkse realiteit wordt

In real life : als pesten dagelijkse realiteit wordt

Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Niels is anders dan anderen. Hij is gehandicapt. Hij wordt gepest en stelt zichzelf allerlei vragen over het waarom, maar het leven geeft geen antwoorden. Niels vlucht in het gamen, want daarin kan bijna alles. Maar een echt mens heeft maar één leven. Toch? Vanaf 15 jaar.
Onderwerp
Pesten, Games
Extra onderwerp
Pesten; Games; Waargebeurd
Titel
In real life : als pesten dagelijkse realiteit wordt / Tine Bergen ; gebaseerd op het verhaal van Niels Van Baelen
Auteur
Tine Bergen Niels Van Baelen
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022
208 p.
ISBN
9789464291544 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Jeugdroman over het thema pesten gebaseerd op het levensverhaal van Niels van Baelen, die geboren is met een lichamelijke handicap. Het leven stelt geen vragen, weet Niels, maar hij doet dat wel. Want waarom moest hij zijn benen laten breken in verschillende operaties, maar kan hij nog steeds niet goed lopen? Waarom wil niemand met hem praten op de speelplaats? Waarom pesten pesters? Niels vlucht in gamen, want daarin kan (bijna) alles. Maar een echt mens heeft maar één leven. Of toch niet? Het boek is in een heldere, ongecompliceerde stijl geschreven. Wel enkele Vlaamse uitdrukkingen als ASO (middelbaar onderwijstype in Belgie vergelijkbaar met VWO). 'In real life' zal een breed publiek van jonge lezers aanspreken. Vanaf circa 15 jaar.

In real life

De titel van dit boek is goed gekozen: In real life. Het boek is dan ook een beschrijving van het echte leven van Niels Van Baelen. De verhalen die hij vertelt als jongeman met een fysieke beperking en autisme zijn heel erg herkenbaar voor anderen die dezelfde diagnose kregen. Ongetwijfeld is ook het stuk hoe pesten in je kleren kan kruipen herkenbaar voor veel te veel jongeren in deze tijd. Dat maakt dat het boek maatschappelijk best relevant is. Bovendien geeft Niels zelf aan dat het boek voor hem een verwerkingsproces was. Daardoor heeft het boek zeker en vast zijn bestaansrecht.Het boek zelf leest echter niet zo vlot. Het is eerder fragmentarisch opgebouwd en beschrijft losse gebeurtenissen uit het leven van Niels. Die “hoofdstukjes” zijn vaak maar twee bladzijden lang, afgewisseld met één pagina uit de langgerekte beschrijving van zijn zelfmoordpoging. Zo krijg je een boek dat ongelooflijk vaak heen en weer springt tussen een fragment in het verlede…Lees verder