Boek
Nederlands

De groeipijnen van Adrian Mole

Sue Townsend (auteur), Sylvia Witteman (vertaler)
+1
De groeipijnen van Adrian Mole
×
De groeipijnen van Adrian Mole De groeipijnen van Adrian Mole
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
In een dagboek geeft een 15-jarige jongen commentaar op zijn omgeving en op het wereldgebeuren ten tijde van de Falklandoorlog in 1982.
Titel
De groeipijnen van Adrian Mole
Auteur
Sue Townsend
Vertaler
Sylvia Witteman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The growing pains of Adrian Mole
Uitgever
[Amsterdam]: Condor, 2021
312 p.
ISBN
9789493189492 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

De eerste Nederlandse vertaling van het tweede boek over Adriaan Mole dateert van 1986, maar het heeft nog nauwelijks van zijn charme verloren. Adriaan is bijna 16 en ziet de wereld in puin vallen. Zijn ouders leven op voet van oorlog, vooral wanneer blijkt dat zijn moeder én zijn vaders vriendin gelijktijdig zwanger zijn. Dit resulteert zowel in een emotioneel als een financieel dieptepunt in het gezinsleven. Ook buiten het gezin heerst oorlog. Adriaan volgt de Falklandcrisis op de voet en roept zichzelf uit tot existentialistische nihilist. Bovendien staat hij voor zijn eindexamen, houdt hij zijn literatuurkennis op peil, moet hij het voortdurend opnemen tegen allerlei cultuurbarbaren en hij voert als beginnend dichter een drukke correspondentie met de krant. Ondertussen voelt hij zich zeer verantwoordelijk voor zijn eigenwijze moeder, de al even eigengereide bejaarde buren en zijn eigenzinnige hond. Met zijn liefdesleven gaat het even de goede richting uit. Hij wint Pandora voor z…Lees verder
In dit tweede deel van Adriaan Moles werelberoemde en ogenschijnlijk zeer realistische dagboeknotities stapelen de problemen van deze 15-jarige dichter-intellectueel zich verder op: een buitenechtelijk kind bij vader en eentje bij moeder: onmin met liefje Pandora, het vertwijfeld aansluiten bij een jeugdbende, het weglopen van huis en ten slotte een zware depressie. Het slot belooft gelukkig beterschap. Fragmentaire beschrijvingen en de vaak onvolledige zinnetjes, verhogen het leesritme. Het analytische vertellerstoontje van Adriaan staat in een schril contrast met de passages, waarin hij vaak bewust de ogen lijkt te sluiten voor de te persoonlijke, zeer pijnlijke problemen. Het ironische geweeklaag over zijn pukkels tot en met de grote wereldproblemen heeft geplaatst in de sociaal-politieke realiteit in Engeland al gauw de sympathie van de lezer gestolen. Bitter grappig, ironisch soms ontroerend, in elk geval zeer raak geschreven. Pocketeditie, kleine druk.

Over Sue Townsend

Sue Townsend (Leicester, 2 april 1946 – aldaar, 10 april 2014) was een Engels schrijfster, die vooral bekendheid verwierf met haar serie dagboeken over het leven van Adrian Mole.

Biografie

Townsend was van eenvoudige komaf en werkte al vanaf haar vijftiende, onder andere als pompbediende bij een garage. Zij was al vroeg geïnteresseerd in literatuur en las veel. Na haar scheiding begon zij te schrijven, aanvankelijk voor het toneel. Haar doorbraak kwam met het verschijnen van het eerste dagboek over Adrian Mole (The Secret Diary of Adrian Mole, aged 13¾, 1982), een realistische en humoristische beschrijving van het geestesleven van een jonge adolescent. Dit boek werd onmiddellijk een wereldwijd succes, wat leidde tot een serie vervolgdelen. Daarnaast publiceerde zij een aantal romans, ook overwegend met een humoristisch karakter. Haar werken geven een humoristische kijk op de leefstijl en de politieke situatie in de period…Lees verder op Wikipedia