Boek
Nederlands

Hester de witte heks

Simone Van der Vlugt (auteur), Riske Lemmens (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Fleur is verhuisd en voelt zich alleen. Maar dan ontmoet ze in het bos een meisje dat in een boom zit. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Heksen
Leesniveau
AVI 7
Titel
Hester de witte heks / Simone Van Der Vlugt ; tek. van Riske Lemmens
Auteur
Simone Van der Vlugt
Illustrator
Riske Lemmens
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2001
82 p. : ill.
ISBN
90-276-8180-5

Besprekingen

Elk kind een Bolleboos?Het gehele Nederlandse onderwijs was enige tijd in rep en roer. Het bij het Nationaal Dictee voortdurend moeten afleggen tegen een Vlaming kan nog worden vergoelijkt met 'het is maar een spelletje' of met 'spellen is niet zo belangrijk'. Dat meestal de Vlamingen als overwinnaar uit de bus komen bij Tien voor Taal, is al een tikkie ernstiger. Daar wordt immers meer gevraagd van de deelnemers dan alleen maar een goede spellingvaardigheid. Maar dat recent luid en duidelijk verklaard werd dat Vlaamse kinderen intelligenter zijn dan Nederlandse, ja, dat steekt. Harder nog dan de afwezigheid van het Nederlandse voetbalelftal op het WK in Zuid-Korea en Japan, terwijl de Belgen daar verdorie wel frank en vrij hun pot mochten spelen. En de mededeling over het intelligentiepeil kwam niet van de eerste de beste fritesbakker. Wetenschappers hadden onomstotelijk met behulp van een objectieve en valide I.Q.-test een en ander uitgevogeld en vervolgens …Lees verder
Fleur is pas verhuisd en voelt zich eenzaam op school en thuis. In het bos ontmoet ze Hester, met wie ze vriendschap sluit. Hester blijkt een jonge witte heks te zijn die wel heks wil zijn, maar geen zwarte heks wil worden en daarom verbannen is naar de mensenwereld. Als Fleur op een dag haar ouders en klasgenoten wegwenst, gebeurt dat ook letterlijk. Alleen doordat Hester zich opoffert en terugkeert naar de heksenwereld wordt alles weer normaal. Fleur sluit vriendschap met een paar klasgenoten en met de kraai die steeds bij haar is en die verdacht veel op Hester lijkt. Aardig verhaal, speciaal geschreven voor kinderen die snel vorderen met het leren lezen. Korte hoofdstukken, duidelijke letter, redelijke, paginagrote zwartwitte illustraties en een stevig omslag. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Suggesties