Dvd
Engels

Civilisations : our story told through art

Simon Schama (presentator), David Olusoga (presentator), Mary Beard (presentator)
Titel
Civilisations : our story told through art
Presentator
Simon Schama David Olusoga 1970- Mary Beard
Taal
Engels
Uitgever
[London]: BBC Worldwide, 2018
3 dvd-video's
Speelduur
3 X circa 50 minuten
Aantekening
Engels gesproken, Nederlands ondertiteld
EAN
8711983968516

Besprekingen

De Brits-Amerikaanse documentaireserie ‘Civilisations’ is een vervolg op de veelbekeken serie ‘Civilisation’ uit 1969 van kunsthistoricus Kenneth Clark. Clark beperkte zich tot de Westerse kunst vanaf de middeleeuwen, de nieuwe serie wil een alomvattend beeld geven van kunst en cultuur uit de hele wereld en uit alle tijdperken. De serie wordt gepresenteerd door kunstkenners Simon Schama, Mary Beard en David Olusoga, die vertellen over ruim 500 kunstwerken uit 31 landen. We zien onder meer de Angkor Wat tempel in Cambodja, grotschilderingen in Zuid-Afrika, de gigantische stenen hoofden van de Olmec in Midden-Amerika, de Sint-Pietersbasiliek van Michelangelo in Rome en Japanse prenten. De afleveringen zijn deels thematisch, deels chronologisch. Er wordt gebruik gemaakt van de meest recente audiovisuele technologie en haarscherpe HD. Bij de serie zijn twee boeken verschenen: ‘Hoe wij kijken: met gelovige ogen’* van Mary Beard en ‘Eerste ontmoetingen; Verering van de vooruitgang’** van Da…Lees verder

Over Simon Schama

CC BY 2.5 - Foto van/door De originele uploader was David Shankbone op de Engelstalige Wikipedia

Simon Michael Schama (Londen, 13 februari 1945) is een Britse historicus van joodse afkomst. Hij is gespecialiseerd in Europese geschiedenis, ecologische geschiedenis en kunstgeschiedenis.

Biografie

Schama werd geboren als zoon van Arthur Schama en Gertrude Clare Steinberg. Zijn vader had een sefardisch-joodse achtergrond en zijn moeder een asjkenazisch-joodse.

Schama studeerde aan het Christ's College van de Universiteit van Cambridge waar hij ook van 1969 tot 1976 als assistent werkte. Daarna vertrok hij naar de Universiteit van Oxford, naar het Brasenose College waar hij docent moderne geschiedenis werd. In 1980 ging hij naar de Verenigde Staten om te werken aan Harvard. Enige tijd later werd hij aangesteld aan de Columbia University en werd hij de vaste kunstcriticus van het tijdschrift The New Yorker.

In de eerste plaats is Schama bekend door zijn vele publicaties. Zijn eerste grote publicatie was Patr…Lees verder op Wikipedia