Boek
Nederlands

Hier wonen ook mensen : verhalen

Rob Van Essen (auteur)
+1
Hier wonen ook mensen : verhalen
×
Hier wonen ook mensen : verhalen Hier wonen ook mensen : verhalen

Hier wonen ook mensen : verhalen

Genre:
Verhalen over mensen op zoek naar verlossing, verlichting of geluk.
Titel
Hier wonen ook mensen : verhalen
Auteur
Rob Van Essen
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
221 p.
ISBN
9789025443535 (paperback)

Besprekingen

Wie vangt de Gouden Boekenuil?

Volgt Joost de Vries zichzelf morgenavond in de Brusselse KVS op als laureaat van de Gouden Boekenuil? Mag de jarige Jeroen Brouwers zich kronen met een derde Uil? Of gaan biograaf Mark Schaevers of debutante Niña Weijers met de 25.000 euro lopen?

Jeroen Brouwers,Het hout (Atlas Contact)

Barok ronkend proza

Niet enkel qua vergaarde jubel steekt Jeroen Brouwers met kop en schouders boven zijn collega's uit. Ook de omvang van zijn doortimmerd rijke oeuvre én zijn leeftijd maken hem bijna incontournable voor een derde Gouden Uil. Met grote unanimiteit stortte de verzamelde kritiek vier of vijf sterren uit over zijn kostschoolroman Het hout. De felheid van deze uitmuntend gecomponeerde roman, waarin het sadisme en het seksueel misbruik door de gluiperige kloosterorde onder de mat worden geschoven, zindert lang na. De jury: "Nooit eerder diende zijn barok ronkende proza, dooraderd met onder meer de katholieke retoriek, beter het opzet van een roman."

Laudatio's, lauwerkransen en huldigingen: Brouwers heeft er de laatste weken karrenvrachten van ontvangen. Met de vingers in de neus is hij de meest logische en soevereine winnaar. Maar een aantal elementen zorgt voor obstakels. Gedoodverfde laureaten winnen zelden…Lees verder

Doorbreek het GLAZEN PLAFOND!

Op 30 april wordt de Gouden Boekenuil toegekend, op 11 mei de Libris Literatuurprijs. Nog nooit ging de Gouden Boekenuil naar een vrouw; de Librisprijs slechts twee keer. Er is vandaag een Welle van jonge schrijfsters. Lukt het deze keer wel?

De jury van de Librisprijs 2015 heeft haar rapport aangegrepen om een State of the Union over het boekenvak te maken. De val van boekhandelketen Polare, de 'ontlezing' en de digitalisering worden aan de debetkant gezet; aan de creditkant zorgen meer mediabelangstelling, stabilisering van de boekhandel en een hernieuwde belangstelling voor het papieren boek voor het broodnodige evenwicht, aldus de jury. Misschien omdat een juryrapport toch eigenlijk over de stand van zaken in de literatuur moet gaan eindigt het met het inzicht dat de literaire oogst van 2014 wemelt van de 'jonge vrouwen die alle ramen en deuren opengooien en de wereld onverschrokken tegemoet treden'. De 'literaire toekomst van Nederland'(sic, hoewel ook Vlaamse auteurs naar de prijs meedingen, red.) zal 'vrouwelijk' zijn, meent de jury.

Een opmerkelijke conclusie die opzettelijk afstand neemt van de traditie van de Librisprijs. Want de prijs die dit jaar voor de 22ste keer wordt uitgereikt ging slechts twee ke…Lees verder

Betekenis groeit zelden

MetHier wonen ook mensen enDe derde persoon verschenen kort na elkaar twee prima Nederlandse verhalenbundels. Twee heel verschillende boeken, met een ander levensgevoel. Mark Cloostermans

In het titelverhaal van Rob van Essens verhalenbundelHier wonen ook mensen, komt de hoofdpersoon in een West-Vlaams dorp terecht. 'Alle huizen waren lelijk, en er was niemand op straat. Als we op onze fietstochten door dergelijke stadjes kwamen, zei oom Evert altijd: "Kijk, hier wonen ook mensen."'

Je kunt de titel van verhaal en bundel dus parafraseren als: hoe is het in vredesnaam mogelijk? Raar maar waar - zoiets.

En dat is geen slechte karakterisering van deze verhalen. Van Essen beschrijft gebeurtenissen die te klein zijn om bizar te mogen heten. Ze zijn, heel lichtjes, raar. Je verwachtte nét iets anders. Zo ontstaat een spanning: tussen de alledaagsheid van de levens die Van Essen beschrijft, en de rare dingen die zich niettemin in deze levens voordoen. Die uitstap naar West-Vlaanderen, bijvoorbeeld, is een zoektocht naar een jeugdherinnering, maar het enige wat de hoofdpersoon zal vinden, is een absurd tafereel: een razende, papier etende Hollander.

Soms l…Lees verder

Tweede verhalenbundel van de auteur (1963) die ook reeds zes romans schreef. Zijn laatste ' Alles komt goed' kreeg vijf sterren in Het Parool en De Standaard. Zijn roman 'Visser' werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. De nieuwe bundel bevat vijftien overwegend korte verhalen waarvan ruim de helft eerder verscheen, in al of niet bewerkte versie, in literaire tijdschriften als 'De Gids' en 'Revisor' of op zijn blog 'Reddend zwemmen'. Personages op zoek naar verlossing, verlichting of geluk. Vanaf de meest onverwachte invalshoeken schrijft hij met humor en ongekend observatievermogen uiterst originele verhalen die de nieuwsgierigheid prikkelen en waarvan er vele beklijven. Trouw over zijn oeuvre: 'Hij levert juweeltjes af. Met het oog, maar vooral ook de pen van de meester'. De Volkskrant over zijn eerste verhalenbundel: 'Een doorlopende voorstelling die geen moment verveelt'. Hier valt niets op af te dingen. Werd bekroond met de J.M.A. Biesheuvelprijs 2015. Vrij kleine druk.