Boek
Nederlands

Mondschilderingen

Peter Verhelst (auteur)
+1
Mondschilderingen
×
Mondschilderingen Mondschilderingen

Mondschilderingen

Genre:
Titel
Mondschilderingen
Auteur
Peter Verhelst 1962-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2002
71 p.
ISBN
90-446-0095-8 (paperback) 9789044600957 (paperback)

Besprekingen

De massage van het paard

'Er wordt beweerd dat een verlangen alleen maar wordt ingelost als het niet wordt ingelost.' Dat staat in 'Mondschilderingen', de nieuwe novelle van Peter Verhelst. Zijn hele oeuvre is een bevestiging van die zin. Steeds explicieter gaan zijn werken over het verlangen dat niet vervuld wil worden en steeds duidelijker volgt zijn stijl de paradoxale beweging van dat verlangen: wel én niet willen vatten wat onvatbaar is.

Om het niet te moeilijk te maken, zou je dat eindeloze uitstel kunnen vergelijken met de verliefdheid, die wel liefde wil worden, maar vreest dat ze dan ten onder zal gaan. Of met de erotiek, die volgens ingewijden alleen maar beter wordt door het eindeloze uitstel. 'Mondschilderingen' wil pure zintuiglijke beroezing zijn, het boek wil 'de verbazing van de aanraking' weergeven 'in een taal die voor het verlangen is gemaakt'. En dat is dus de taal van het uitstel. Het verhaal wordt opgeschort, beelden en zinnen worden herhaald en gevarieerd, kernideeën eindeloos omspeeld.

Het is niet verwonderlijk dat zo'n erotische tekst het scenario levert voor het ondertussen overal geadverteerde Sprookjesbordeel, waar je, volgens het persbericht, 'de verhalen door zorgvuldig geselecteerde jongens en meisjes ingefluisterd en ingemasseerd krijgt'. Over die selectie zou ik graag wat meer vernemen, en als ik echt niets beters te doen had zou ik mij ook wel willen laten inlichten over alle flau…Lees verder

Verhelst schreef het themagedicht voor Brugge 2002 en bewerkte dat tot een lang verhaal dat werd aangebracht op de stoelruggen van het gloednieuwe concertgebouw. Samen met enkele teksten die hij schreef voor het (E)migrantenproject van de Werf en een paar andere verhalen en sprookjes smeedde hij dit alles vakkundig tot Mondschilderingen. Het nieuwste boek van Peter Verhelst vormt trouwens al enkele maanden de basistekst voor de succesvolle voorstellingen van het Sprookjesbordeel. In dit unieke concept worden de zinnelijke verhalen je letterlijk ingefluisterd en ingemasseerd door zorgvuldig geselecteerde jongens en meisjes. Wie van deze intieme en originele verwennerij al heeft mogen proeven, snakt nu nog naar die roezige staat van opwinding en verdwazing.

Het Brugge dat Verhelst in Mondschilderingen evoceert, is een stad die besmet is door stemmen en gefluisterde verhalen en waar de personages door hun verlangen onherroepelijk naar de afgrond van het verslindende …Lees verder
Dit boekje is uit teksten samengesteld die Verhelst schreef naar aanleiding van belangrijke culturele gebeurtenissen in Vlaanderen. Zo werkte hij zijn themagedicht voor Brugge 2002 als Culturele Hoofdstad van Europa om tot een verhaal, en vulde dit aan met onder meer teksten voor een (E)migrantenproject. Het resultaat is een poëtisch, dromerig verhaal over liefde en vriendschap dat zich in een wereld lijkt af te spelen waarin de prikkeling van de zintuigen het doel lijkt te zijn. Dit boekje heeft niet een duidelijke plot, het probeert de lezer gevoelig te maken voor onvermoede sensaties, voor een verhaal achter de feiten. Volgens de toelichting is het het tekstboek geworden voor het Sprookjesbordeel, een voorstelling van het Toneelhuis. Pocket; vrij kleine schreefloze, maar niet compacte druk.

Over Peter Verhelst

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Peter Roger Arthur Marcel Verhelst (Brugge, 28 januari 1962) is een veelvuldig gelauwerd Vlaams dichter, romancier en theatermaker.

Verhelst debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Zijn eerste roman Vloeibaar harnas volgde in 1993. Hoewel hij binnen de literatuurwereld bij zijn debuut erkenning kreeg, bleef hij nog geruime tijd leraar Nederlands en Engels in de Brugse hotelschool Ter Groene Poorte. Zijn grote doorbraak kwam in 2000 met zijn roman Tongkat, waarmee hij zowel de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil en de Driejaarlijkse Prijs van de Vlaamse Gemeenschap in België, als de F. Bordewijkprijs in Nederland won.

Voor zijn hele oeuvre won hij in 2018 Sybren Poletprijs. Verhelst was de eerste winnaar van deze nieuwe prijs voor experimentele Nederlandstalige schrijvers. De jury prees Peter Verhelst als 'een magistrale oeuvrebouwer' en als 'de ontwerper van een literair labyrint dat blijft groeien in eenheid en verscheidenheid, waarin je e…Lees verder op Wikipedia