Boek
Nederlands

Het personeel

Olga Ravn (auteur), Michal Van Zelm (vertaler)
De nabije toekomst. Op vele lichtjaren van de aarde cirkelt een ruimteschip om een planeet. De bemanning bestaat uit mensen en mensachtigen. Ze werken, maar wat ze precies doen is onduidelijk. In getuigenverklaringen vertellen ze over hun werkzaamheden en wat hen bezighoudt. Er zijn alledaagse werkvloerperikelen, maar gaandeweg begint er steeds meer te wringen tussen de mensen en de mensachtigen.
Titel
Het personeel
Auteur
Olga Ravn
Vertaler
Michal Van Zelm
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
De ansatte
Uitgever
Amsterdam: Das Mag Uitgevers, 2021
135 p.
ISBN
9789493248137 (paperback)

Besprekingen

Goochelen met filosofie

Waarin ligt het essentiële verschil tussen de mens en robots? In de verhouding tot de dood, zo blijkt uit de Deense scifiroman Het personeel.

Alsof Schopenhauer of Heidegger zich waagden aan hardcore sciencefiction: zo valt Het personeel nog het best te beschrijven. De roman waarmee de Deense Olga Ravn de shortlist van de International Booker Prize haalde is nu vertaald naar het Nederlands.

Op zich stelt het verhaal weinig voor. Er is een ruimteschip, 'het zesduizendste', en daarop werken twee types personeelsleden: de mens, die na het verliezen van de aarde zijn redding elders zocht, en de mensachtigen, robots 'ontworpen naar evenbeeld van zijn schepper, afgezien van de geslachtsorganen'. Er wordt een moord gepleegd en een commissie komt het personeel interviewen.

De roman bundelt zogezegd een selectie van die getuigenissen, sommigen slechts een zin kort, andere langer, maar allemaal anoniem. En daar wordt het interessant. Doordat Ravn bewust vaag blijft in de aanduiding van de personages, wordt niet meteen duidelijk wie spreekt: een mens of een androïde? Dus moet de lezer, plots onzeker over zijn beo…Lees verder