Strip Nederlands

De s van pion

Merho (auteur)

De s van pion

Merho (auteur)
  • Vanaf 9-11 jaar
  • Vanaf 12-14 jaar
In de reeks:

Nonkel Vital komt niet opdagen op een feestje dat de Kiekeboes ter zijner ere organiseren. Vanuit een vreemde ruimte weet hij hen echter te telefoneren, met de verwarde mededeling dat er een oorlog op komst is. De enige aanwijziging die hij kan geven over zijn verblijfplaats is 'De toren van mijn schaakspel'. Dan wordt de verbinding verbroken.
Voor de Kiekeboes het begin van een hallucina

Titel
De s van pion
Auteur
Merho
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard Uitgeverij, © 2016
46 p. : ill.
ISBN
9789002241826 (paperback)

Besprekingen

Kiekeboe krijgt een verontrustend telefoontje van nonkel Vital, die zegt dat hij opgesloten zit en dat er een oorlog dreigt. Onmiddellijk organiseert de familie Kiekeboe een zoektocht. Ze worden al snel gearresteerd door het leger en vernemen dat België het land Pettô steunt in zijn oorlog met buurland Sporadis. Uiteindelijk dreigen de Kiekeboes zelfs geëxecuteerd te worden. Ze weten te ontsnappen door een gewaagde striptease van Fanny. Als ze uiteindelijk de verblijfplaats van nonkel Vidal vinden, worden ze verrast door de achterliggende motieven van het hele gebeuren.

Dit album is een parodie op een aantal hedendaagse populaire voyeuristische televisieprogramma's. Merho trekt het concept nog wat verder door en betrekt er zelfs een nepoorlog bij. Zijn personages ontwikkelen een format dat ze aan het einde van het album in de 'echte' wereld lanceren. Met De S van pion levert Merho een vlot album met een maatschappijkritische toon af.

[Koen Van Gorp]
Een Vlaamse krantenstrip, vol humor en avontuur, gericht op de hele familie. Daarin schuilt ook de kracht van deze strip: de herkenbaarheid van de situaties, de afwisseling en de vele, meest op stereotypen gebaseerde grappen. De wat statisch opgezette tekeningen zijn uitgevoerd in een deels karikaturale, deels realistische stijl, met filmisch gezien, slapstick-invloeden. De lay-out is rustig waardoor kinderen het geheel goed kunnen volgen. Omdat deze strip ook in provinciale Nederlandse kranten verschijnt, is zijn bekendheid bij het publiek redelijk groot.