Dvd
Italiaans
De ondeugende marionet Pinocchio komt steeds in gevaarlijke situaties terecht. Toch hoopt hij van een houten pop in een echte jongen te veranderen. Maar dat kan alleen als hij zijn streken afleert. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Pinocchio
Regisseur
Matteo Garrone
Naar het werk van
Carlo Collodi
Acteur
Roberto Benigni
Taal
Italiaans
Uitgever
Braine-l'Alleud: Belga Home Video, © 2019
1 dvd-video
Oorspr. opname
2019
Speelduur
ca. 120 min.
Aantekening
Taalkeuze: Italiaans, Frans, Nederlands, Vlaams Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5412370878601

Besprekingen

Fantasyfilm van Matteo Garrone (Dogman; Gomorra), gebaseerd op het boek van Carlo Collodi. Roberto Benigni, die in 2002 de rol speelde van Pinocchio, heeft nu de rol van houtsnijder Geppetto. De straatarme Gepetto maakt uit een blok hout dat hij van een vriend krijgt een marionet, waarmee hij wat geld hoopt te verdienen. De marionet komt tot leven en blijkt een brutale jongen. Gepetto voedt hem op als zijn zoon, maar de naïeve Pinocchio komt steeds in gevaarlijke situaties terecht. Zijn grote droom is om een echte jongen te worden. Garrone blijft veel dichter bij het oorspronkelijke verhaal dan de vriendelijke Disney-animatiefilm uit 1940. De recensenten geven 2-4 sterren. Berend Jan Bockting (Volkskrant 22-7-’20): ‘(…) een weinig toon- of stijlvast zooitje. Mooi gemaakt, maar vervelend om naar te kijken. (…) Pinocchio laat zich kijken als sleetse optelsom van buitenissige situaties (…)’. Ronald Rovers (Trouw 23-7-’20): ‘(…) Na Disney’s alpenweide, met de lavendelgeurenversie van de a…Lees verder

Over Matteo Garrone

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Nicola Filardi (flickr user ozio-bao)

Matteo Garrone (Rome, 15 oktober 1968) is een Italiaans filmregisseur, scenarioschrijver en filmproducent.

Biografie

Matteo Garrone werd geboren in 1968 in Rome, zijn vader Nico Garrone was een theatercriticus en zijn moeder een fotografe. In 1996 won Garrone de Sacher d’oro met zijn eerste korte film Silhouette. Deze kortfilm maakte deel uit van de drie episodes van zijn eerste langspeelfilm Terra di Mezzo uit 1997. Voor zijn speelfilm Gomorra uit 2008 kreeg Garrone twee Europese filmprijzen (beste regie en beste scenario), de Premi David di Donatello voor beste regie en de Grand Prix op het filmfestival van Cannes. Zijn film Reality deed mee aan de competitie van het filmfestival van Cannes in 2012 waar hij ook beloond werd met de Grand Prix. De film Il racconto dei racconti werd in 2015 eveneens geselecteerd voor het filmfestival van Cannes.

Lees verder op Wikipedia