Boek
Nederlands

Ons soort mensen

Praten over de samenleving is een gezelschapsspel. De gesprekken gaan jaar in, jaar uit over integratie, cultuur, identiteit, elite, kosmopolitisme _ vage, sociologische begrippen waaraan je je geen buil kunt vallen. Het land praat met zichtbaar plezier over politici die ondefinieerbare dingen zeggen, liever dan over kwesties die zich afspelen in de werkelijkheid. Je zou haast denken dat het ongeb
Titel
Ons soort mensen
Auteur
Marjolijn Februari
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2011
260 p.
Aantekening
Bundeling van columns eerder verschenen in de Volkskrant en NRC Handelsblad
ISBN
9789044617955 (paperback)

Besprekingen

Deze bundeling van 74 columns, die eerder verschenen in NRC Handelsblad en de Volkskrant, zijn deels thematisch, deels chronologisch geordend. Februari stelt dat de geschiedenis onaangedaan verder raast, terwijl zijzelf voortdurend haar standpunten bijstelt. Een column kan ook plaats bieden aan het onooglijke en het mateloze, maar met begripanalyses alleen krijg je geen vat op de manier waarop geschiedenis voortraast. De grote schare liefhebbers van Februari zullen deze bundeling van columns ten zeerste waarderen. Normale druk.

Over Marjolijn Februari

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Maxim Februari

Maxim Februari, pseudoniem van Maximiliaan (Max) Drenth (Coevorden, 23 februari 1963), is een Nederlands filosoof, jurist, schrijver en columnist. Februari publiceerde eerder onder de namen M. Februari, Marjolijn Februari en M. Drenth von Februar. Hij is de winnaar van de P.C. Hooft-prijs 2020.

Loopbaan

Februari studeerde kunstgeschiedenis, filosofie en rechten aan de Universiteit Utrecht. In 1989 kwam onder het pseudoniem M. Februari zijn eerste roman uit, De zonen van het uitzicht, waarvoor hij het daaropvolgende jaar de Multatuliprijs ontving. In 2007 volgde De Literaire Kring. Van 1999 tot juli 2010 schreef Februari columns voor de Volkskrant; in augustus 2010 verwisselde hij deze krant voor NRC Handelsblad.

Omdat hij naar eigen zeggen te jong was om de rest van zijn leven proza te schrijven, aanvaardde Februari in 1991 een positie als aio aan de Katholieke Universiteit Brabant. Hij d…Lees verder op Wikipedia