Boek
Nederlands

Afscheid : novelle

Juan Carlos Onetti (auteur), Arie Van der Wal (vertaler)
Een winkelier annex barman raakt gefascineerd door een ex-basketbalspeler die vanwege zijn gezondheid naar een stadje in de bergen is gekomen.
Titel
Afscheid : novelle
Auteur
Juan Carlos Onetti
Vertaler
Arie Van der Wal
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los adioses
Uitgever
Heveadorp: Kievenaar, 2021
95 p.
ISBN
9789083046723 (paperback)

Besprekingen

Afscheid van de werkelijkheid

De toverberg van Thomas Mann, revisited door William Faulkner en overgoten met een existentialistische saus. Dat is Afscheid van Juan Carlos Onetti.

Het is niet te geloven hoeveel literatuur er in bed tot stand is gekomen. Schrijvers als Marcel Proust, Mark Twain, Colette en Truman Capote schreven het liefst in horizontale ­positie. Ook voor Juan Carlos Onetti was de slaapstee een essentieel meubelstuk. De eenzelvige Uruguayaan (1909-1994) bracht er het gros van zijn tijd in door, met een voorraad whisky, rookgerei en boeken binnen hand­bereik. Zoals wel meer Latijns-Amerikaanse auteurs was Onetti halverwege de jaren 70 naar Europa verkast, op de vlucht voor de ­militaire dictatuur in zijn geboorteland, waar zelfs het lidmaatschap van een literaire jury niet zonder gevaar was. Het bekronen van een 'foute' novelle had hem een maandenlang verblijf in een psychiatrische inrichting opgeleverd. Eenmaal op vrije voeten zocht hij zijn heil in Madrid. Daar bracht hij de rest van zijn dagen door in een soort zelfgekozen quarantaine en verzon hij zijn eigen werkelijkheid, die oneindig veel draaglijker was dan de echte.

Lees verder

Afscheid

Eerste zin. Ik zou willen dat ik van de man, de eerste keer dat hij de winkel binnenkwam, alleen zijn handen had gezien; traag, bedeesd en onbeholpen, bewegend zonder veel vertrouwen, lang en nog niet gebruind, verontschuldigden ze zich voor hun ongeïnteresseerde manier van doen.

 

 

Een aan tuberculose lijdende voormalige basketbalcoryfee arriveert begin jaren vijftig in een kuuroord in de Argentijnse bergen. Naast een hotelkamer huurt hij iets verderop ook een chalet. Veel komt de man niet buiten, tenzij om zijn brieven op te halen en daarbij in de lokale winkel annex café een biertje te drinken. Het is de eigenaar van die zaak die in de novelle Afscheid van de Uruguayaan Juan Carlos Onetti fungeert als verteller. Maar veel om op af te gaan heeft hij natuurlijk niet, behalve de verhalen die een verpleger en een kamermeisje met hem delen, en dan blijft de vraag in hoeverre zij op de hoogte zijn van wat er aan de hand is. In lange, beheerste en ronduit bedwelmende zinnen toont Onetti, een van de groten van de Zuid-Amerikaanse literatuur, hoe de fantasie op hol slaat wanneer de basketter het bezoek krijgt van twee vrouwen, eerst een oudere en daarna een jongere, en hoe hij met de een de hotelkamer en met de ander de chalet deelt.

****…Lees verder

Juan Carlos Onetti (1909-1994) behoort samen met Borges, Cortázar, García Márquez en Vargas Llosa tot de grote, klassieke schrijvers van Spaans-Amerika. Net als García Márquez creëert Onetti een universum van eenzaamheid, zij het niet in geuren en kleuren maar in de grijze existentiële tinten van het solitaire observeren en interpreteren. Deze meesterlijke novelle is een hoogtepunt uit zijn oeuvre. Een man komt om medische redenen naar een stadje in de bergen en trekt zich terug in een hotel. Wie is hij en wat doet hij? Dat vraagt de verteller zich af, eigenaar van een plaatselijke winkel annex bar. Het blijkt om een bekende basketbalspeler te gaan. Zal hij weer op krachten komen? En wie zijn de twee vrouwen die achtereenvolgens op bezoek komen? De verteller heeft daar zo zijn ideeën over en bouwt daarmee een verhaal op dat aan het slot een verrassende wending neemt en veel van het eerder vertelde op losse schroeven zet. Maar veel belangrijker dan het verhaal is de door de ziel snijde…Lees verder

Over Juan Carlos Onetti

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Nuria nml

Juan Carlos Onetti (Montevideo, Uruguay, 1 juli 1909 - Madrid, Spanje, 30 mei 1994) was een Uruguayaans schrijver.

Jonge jaren

Juan Carlos Onetti was de zoon van Carlos Onetti en Honoria Borges. Hij had een oudere broer Raúl en een jongere zus Raquel. In 1930 trouwt hij met zijn nichtje María Amalia Onetti, in datzelfde jaar verhuizen ze naar Buenos Aires. Op 16 juni 1931 wordt hun eerste kind geboren; Jorge Onetti Onetti Borges. In 1933 scheidt het paar en een jaar later trouwt Onetti opnieuw, nu met zijn andere nichtje María Julia Onetti, waarna hij terugkeert naar Montevideo.

Carrière

Onetti, dan werkzaam als journalist, publiceert zijn eerste verhaal in 1933 in het Argentijnse La Prensa: Avenida de Mayo-Diagonal-Avenida de Mayo. Het is een modern stadsverhaal, geheel buiten de traditie van de romantische gaucho-literatuur. Vervolgens pu…Lees verder op Wikipedia