Boek
Nederlands

Visioen van de wereld en andere verhalen

John Cheever (auteur), Julian Barnes (samensteller), Else Hoog (vertaler)
Korte verhalen over het gewone leven in de eerste helft van de 20e eeuw in de VS.
Titel
Visioen van de wereld en andere verhalen / John Cheever ; samengesteld en ingeleid door Julian Barnes
Auteur
John Cheever
Samensteller
Julian Barnes
Vertaler
Else Hoog Jan Fastenau
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A vision of the world : selected stories
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
332 p.
ISBN
9789025471002 (hardback)

Besprekingen

Deze Nederlandse vertaling van een bundel korte verhalen van John Cheever (1912-1982), een van de belangrijkste schrijvers van de vroege twintigste eeuw, geeft een goede indruk van het gewone leven in de eerste helft van die eeuw in de VS. Op vijf verhalen na zijn ze allemaal eerder gepubliceerd. De overgebleven vijf verhalen verschijnen hier voor het eerst in het Nederlands. In het algemeen hebben de twee vertalers de stijl van Cheever goed te pakken: zijn humor, zijn blik op het leven van de gewone mensen met hun gewone problemen. Af en toe raakt de vertaling het ritme van de taal net niet en klinkt het net een beetje te stroef en te Nederlands. Maar de verhalen zijn heel goed leesbaar, vooral 'De Enorme Radio', en zeer vermakelijk. Aanbevolen.

Over John Cheever

John Cheever (Quincy, 27 mei 1912 - Ossining, 18 juni 1982) was een Amerikaans auteur. Net als John Updike en Richard Yates wist Cheever de achterkant van de Amerikaanse droom te tonen in korte verhalen, die vanaf de jaren 50 in tijdschriften als The New Yorker verschenen.

Het grootste deel van zijn verzamelde verhalen zijn gebundeld in The stories of John Cheever, waarvan een selectie in het Nederlands is verschenen als De Verhalen (2008). Deze vertaling van Else Hoog kwam eerder al uit in 1987.

Een vertaling van zijn dagboeken, The Journals of John Cheever is in Nederland uitgekomen onder de titel Verscheurde Stilte (1993), in een vertaling van Frank van Dixhoorn.

In 1979 ontving Cheever de Pulitzer Prize.

Bibliografie

  • The Way Some People Live (1943)
  • The Enormous Radio and Other Stories (1953)
  • Stories (met Jean Stafford, Daniel Fuchs, and William …Lees verder op Wikipedia

Suggesties