Titel
Occupied. Seizoen 1 / created by Jo Nesbø, Karianne Lund and Erik Skjoldbjærg
Scenarist
Jo Nesbø Karianne Lund Erik Skjoldbjærg
Taal
Noors
Uitgever
Lumière, 2015
4 dvd-video's
Oorspr. opname
2015
Speelduur
10 x 60 min.
Aantekening
Noors gesproken Ondertiteling: Nederlands
EAN
5425019009373

Besprekingen

Noorse tv-serie (met een budget van 10 miljoen dollar, de duurste Noorse serie ooit), gebaseerd op een idee van de bekende Noorse auteur Jo Nesbø. Occupied (Okkupert) is een even verrassende als verontrustende politieke thriller over de overname van de Noorse olievelden door Rusland nadat een nieuwe groene regering in Noorwegen beslist heeft zijn olieproductie stop te zetten. Het leven lijkt zijn gang te gaan maar nee: de fluwelen invasie van de Russen dijt als een olievlek uit en geleidelijk wordt Noorwegen een bezet land. De serie werd gemaakt door producent van Wallander en The Girl with the Dragon Tattoo, in samenwerking met Arte en was in 2008 als pure fictie bedacht. Maar door de recente geo-politieke ontwikkelingen lijkt het wel een brutale uitlokking. De Russen hapten in ieder geval. Zij (toch de bevrijders van Noorwegen in WOII) voelden zich geschoffeerd. De Noorse tv-recensent Sigurd Vik schreef: 'No expense is spared on gunpowder! There is a lot of excitement from the start…Lees verder

Over Jo Nesbø

Jo Nesbø (Oslo, 29 maart 1960) is een Noors popmuzikant bij de in eigen land zeer bekende band Di Derre, en schrijver van misdaadverhalen en kinderboeken. Het hoofdpersonage van zijn verhalen is de aan drank verslaafde detective Harry Hole.

Nesbø heeft economie gestudeerd aan de Norges Handelshøyskole in Bergen. In zijn jeugd speelde hij samen met zijn jongere broer Knut, betaald voetbal voor Molde FK. Problemen met zijn kruisbanden in beide knieën maakte een voortijdig einde aan een profcarrière.

Nesbø ontving de Rivertonprisen, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Noorwegen en de Glazen Sleutel, een jaarlijkse prijs voor de beste literaire thriller in Scandinavië voor zijn boek Vleermuisman.

Bibliografie

De Nederlandse vertalingen zijn van Annelies de Vroom.

Harry Hole-reeks:

  1. Flaggermusmannen (1997); "De vleermuisman" (1997) en (2011)
  2. Kakerlakken…Lees verder op Wikipedia

Suggesties