Boek
Nederlands

Dingen die ik niet over schapen wist

Jaco Jacobs (auteur), Tjalling Bos (vertaler)
+1
Dingen die ik niet over schapen wist
×
Dingen die ik niet over schapen wist Dingen die ik niet over schapen wist

Dingen die ik niet over schapen wist

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Luan moet voor straf op vakantie met zijn oma die hij amper kent, maar de roadtrip door Zuid-Afrika neemt een interessante wending als ze onderweg een meisje ontmoeten en een schaap redden. Vanaf 10 jaar.
Titel
Dingen die ik niet over schapen wist
Auteur
Jaco Jacobs
Vertaler
Tjalling Bos
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Afrikaans
Oorspr. titel
Dinge wat ek nie van skape geweet het nie
Uitgever
Amsterdam: Ploegsma, © 2022
119 p.
ISBN
9789021682822 (hardback)

Besprekingen

‘Dingen die ik niet over schapen wist’ is een originele jeugdroman over de Zuid-Afrikaanse jongen Luan, die voor straf op vakantie wordt gestuurd met zijn oma. Hij kent haar nauwelijks, en de roadtrip door de droge Karoo spreekt weinig tot de verbeelding. Totdat ze onderweg het meisje Lana tegenkomen, op wie Luan indruk probeert te maken door een schaap te redden van de slacht. Het nu uitgebreide bonte gezelschap vervolgt hun weg en Luan komt erachter dat zijn oma hem beter begrijpt dan gedacht. Het boek is in een prettige stijl en met humor geschreven. Vanaf 10 jaar. Jaco Jacobs schreef eerder 'Een mooie dag om in een boom te klimmen’, bekroond met een Vlag en Wimpel.

Dingen die ik niet over schapen wist

Als 14-jarige doe je af en toe domme dingen. Luan weet er alles van en moet als straf zijn vakantie met zijn oma doorbrengen. Hij kent zijn oma eigenlijk niet, weet dat ze wat excentriek is en niet geliefd bij zijn vader, maar voor de rest weet hij eigenlijk niets van haar. Dat zal veranderen tijdens de paar dagen dat ze samen onderweg zijn in de gele Range Rover met kapotte uitlaat. Luan beslist om totaal niets te zeggen tegen zijn oma, maar wanneer hij zich opnieuw in de nesten werkt door een schaap te stelen, moet hij zijn zwijgprotest wel doorbreken. Vanaf dan ervaart hij dat hij zijn oma niet moet onderschatten.  Er zijn heel wat dingen die Luan niet over schapen wist, maar nog veel meer zaken die hij niet wist over zijn familie, zijn verleden en nog belangrijker over zichzelf. Beetje bij beetje leert hij heel wat bij en de aanzet om zichzelf te leren kennen is ook gezet. Dit verhaal geeft een mooie wijsheid mee: je kunt jezelf niet leren kennen door opgeslo…Lees verder