Boek
Nederlands

De meester is weg !

Henk Hokke (auteur), Saskia Halfmouw (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Meester Freek van groep vier is niet op school; iedereen doet erg geheimzinnig. Vanaf ca. 7,5 jaar.
Onderwerp
Geheimen, Schoolleven
Leesniveau
AVI 7
Titel
De meester is weg ! / Henk Hokke ; tek. van Saskia Halfmouw
Auteur
Henk Hokke
Illustrator
Saskia Halfmouw
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2004
68 p. : ill.
ISBN
90-276-7754-9

Besprekingen

De kinderen van groep 4 (2de klas) zijn helemaal ontregeld als op een maandagmorgen hun meester Freek afwezig is. "Ziek", zegt de directeur van wie ze nu les krijgen, maar hij zegt het zo raar dat ze aan zijn woorden twijfelen. Die twijfel wordt alleen maar groter als ze de meester thuis opbellen en zijn vrouw aan de telefoon komt. Ze bevestigt dat de meester ziek is, maar iets klopt er niet. De argwaan groeit en een groepje kinderen besluit naar het huis van de meester te fietsen. Dan komen ze erachter wat er werkelijk aan de hand is. Meester Freek ligt in het ziekenhuis en is geopereerd aan zijn flaporen. Verbazing bij de kinderen want ze hadden die flaporen nooit opgemerkt. Maar hun meester was er in zijn jeugd mee gepest en dat is blijven hangen.

Een aardig verhaal met een aantal herkenbare en grappige momenten. De intrige is enigszins vergezocht. Plezierige leestof voor kinderen met een redelijke leeservaring. [Herman Kakebeeke]
Een boek in de serie Bolleboos Plus met een thema gericht op jonge lezers met een gevorderd leesniveau. Wanneer meester Freek van groep vier een week niet op school is, doet iedereen geheimzinnig over zijn ziekte. Anne-Vera, Ricardo en Vera missen hem en vinden de vervangers, directeur Diederik en meester Joris, zo vervelend dat ze besluiten om op onderzoek te gaan. Dan ontdekken ze dat de meester in het ziekenhuis ligt om zijn flaporen recht te laten zetten. Een aardig verhaal, geschreven in korte, overzichtelijke hoofdstukken en in een vlotte stijl. Doordat er bij de andere meesters niet zo veel gebeurt, wordt het soms wat traag en saai. Bevat een aantal paginagrote zwartwitillustraties, die met grijstinten ingekleurd zijn. Een verhaal voor kinderen vanaf ca. 7 jaar die al ver gevorderd zijn met lezen.

De meester is weg!

Op een dag verschijnt de meester van groep vier niet op school. Een beetje ziek, luidt het vage antwoord van de directeur. Anne-Eva, Ricardo en Vera gaan het uitzoeken. Een verhaal over het wel en wee in de klas. De kinderen houden van hun meester en de meester van hen. Ze missen hem en daarom gaan de kinderen op zoek en vinden hem uiteindelijk thuis. Wat een verrassing: de meester heeft zijn flaporen laten opereren! Een verhaal dat humoristisch bedoeld is, maar het niet is. De ontknoping is nogal flauw en eer het zover is, krijg je langdradige hoofdstukjes over de schoolweek met twee andere meesters. Echt geen uitschieter.

Suggesties