Strip
Nederlands

Gentlemen en moordenaars

Fabien Vehlmann (scenarist), Denis Bodart (illustrator)
Zeven kleine, loepzuivere moordenEen kopje thee? Een wolkje melk? Een snufje vergif? Op het eerste gezicht lijkt de zeer exclusieve Green Manor Club zich in niets te onderscheiden van andere Engelse clubs. Toch verbergt zich achter deze dikke muren, weggezakt in diepe fauteuils, de grootste verzameling schurken, bandieten en moordenaars die het tijdperk van koningin Victoria ooit heeft meegemaakt.
Titel
Gentlemen en moordenaars
Scenarist
Fabien Vehlmann
Illustrator
Denis Bodart
Taal
Nederlands
Uitgever
Plaats van uitgave onbekend: Dupuis, 2001
56 p. : ill.
ISBN
90-314-2327-0

Besprekingen

Dit album opent origineel. Op een verder witte bladzijde stopt een koets voor een psychiatrische instelling. We schrijven Londen, anno 1899. Een aftandse bewaker opent een schrale poort en de lezer stapt in de persoon van dokter Thorne het verhaal binnen en gaat op bezoek bij een patiënt die beweert de geest van Green Manor te zijn. Over deze club, waar de heren uit de betere kringen elkaar treffen, dist de zieke zes merkwaardige misdaadverhalen op. Zes los van elkaar staande verhalen die enkel de club of de personen die de club frequenteren als gemeenschappelijke noemer hebben.


Al de verhalen hebben een dubbele of een driedubbele bodem en een onverwacht slot. Bovendien steken ze de draak met het braniegedrag van de heren van stand. Ogenschijnlijk slim en sluw, maar in wezen afstotelijk door de manier waarop ze omgaan met leven en dood. De decadentie van de hogere kringen: ze geven minder om een mensenleven dan om hun dagelijks glas sherry of whisky. Zich vermaken. En of …Lees verder
Deze strip speelt in het Engeland van eind negentiende eeuw. Een bediende van een club voor welgestelde heren is vlak voor zijn pensioen waanzinnig geworden en vertelt aan een dokter wat hij allemaal heeft meegemaakt op zijn werk. Dan volgen er zes verhalen, die doen denken aan E.A. Poe of Conan Doyle - moordverhalen die het van een geraffineerde plot moeten hebben. De intriges zijn vernuftig en met veel fantasie gecomponeerd. Bij dit soort stripverhalen is het verhaal belangrijker dan de tekeningen, die echter wel dienen bij te dragen in de sfeer. Dat lukt hier voortreffelijk: in sfeervolle beelden wordt het Engeland van de negentiende eeuw neergezet. Een boek als dit richt zich op een volwassen publiek, dat, als het van dit genre klassieke detectiveverhalen houdt, de verhalen zeer op prijs zal stellen.

Over Fabien Vehlmann

Fabien Vehlmann (Mont de Marsan, 30 januari 1972) is een Frans stripscenarist.

Carrière

Zijn doorbraak kwam er in 1998 met de reeks Green Manor, getekend door Denis Bodart. Daarnaast schreef hij korte scenario's voor onder andere Maltaite, Clarke, Deth en Benoit Feroumont. Met die laatste maakte hij ook de reeks Wondertown. Heer der dolende zielen schreef hij voor Matthieu Bonhomme. Vanaf 2003 maakte hij de sciencefiction reeks Ian met tekenaar Ralph Meyer. Met tekenaar Bruno Gazzotti maakte hij vanaf 2006 de fantastische jeugdreeks Alleen. Fabien Vehlmann werkte ook samen met Kerascoët (Mooi duister, Voyage en Satanie) en met tekenaar Jason (L'île aux cent mille morts). Hij mocht de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot overnemen, samen met tekenaar Yoann.

Bekroningen

Vehlmann won samen met Gwe…Lees verder op Wikipedia