Strip
Nederlands

Dodelijke fantasieën

Fabien Vehlmann (scenarist), Denis Bodart (illustrator)
Een moordenaar verschilt meestal van het slachtoffer door zijn savoir-vivreEen verlamde lord wil zich wreken op de minnaar van zijn vrouw; een klein eng kereltje is ervan overtuigd dat hij een doodsengel is; een arts droomt ervan de hersens van de grote dichter en schilder William Blake te onderzoeken... De leden van de zeer selecte Green Manor's club zijn verontrustende personages. In een prachti
Titel
Dodelijke fantasieën
Scenarist
Fabien Vehlmann
Illustrator
Denis Bodart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Fantaisies meurtrières
Uitgever
[Marcinelle]: Dupuis, 2005
48 p. : ill.
ISBN
90-314-2601-6

Besprekingen

De Green Manor is een vooraanstaande club in het Londen van de 19e eeuw. Notarissen, dokters, politici treffen elkaar en bespreken er het grote en het kleine nieuws. Moord en doodslag worden onderwerp van de gesprekken. Ze sluiten weddenschappen af, dagen elkaar uit. Nog één doel telt: winnen, ongeacht de slachtoffers.

De voorplaat illustreert treffend het dubbele karakter van de reeks. Een butler draagt plechtig een dienblad binnen. Geen whisky of koffie, maar een kromzwaard, een pistool, een heggenschaar en ander moorddadig tuig.

Dodelijke fantasieën bestaat uit vijf morbide verhalen die de vroegere bewaker van de club aan zijn psychiater heeft verteld. Scenarist Vehlmann (Ian, Heer der dolende zielen) vermengt heel wat Sherlock Holmes- en Agatha Christie-elementen in zijn verhalen, die na drie albums nog even boeiend blijven. Bodart tekent stijfdeftige heren die in met bombast ingerichte salons hun donkere aard tonen. Dickens in beeld gebracht. [W…Lees verder
Een geesteszieke tuinman laat een handschrift na aan zijn arts, lid van een deftige club in Londen, 1860-1870. Het bevat vijf morbide en spannende verhalen rond leden van de club. Zo beschrijft 'De laatste zet' hoe een geheel verlamde heer als een ware schaakmeester op ingenieuze wijze wraak neemt op de onbekende die hem van een klif afduwde; een onverdachte seriemoordenaar krijgt op onverwachte maar passende manier zijn verdiende loon; een bijzonder geraffineerd testament zaait grote tweedracht tussen de erven; twee clubleden trachten met onderlinge toestemming elkaar om te brengen, maar dat loopt onverwacht af; een practical joke keert zich tegen de joker. Bodart tekende eerder 'Detective Dombret'; hij heeft iets met raadselachtige gebeurtenissen. De kaft toont een butler die een dienblad met moordwapens binnenbrengt. De karikaturaal realistische stijl geeft het totaal een licht humoristische ondertoon. Voor vanaf een jaar of 12.

Over Fabien Vehlmann

Fabien Vehlmann (Mont de Marsan, 30 januari 1972) is een Frans stripscenarist.

Carrière

Zijn doorbraak kwam er in 1998 met de reeks Green Manor, getekend door Denis Bodart. Daarnaast schreef hij korte scenario's voor onder andere Maltaite, Clarke, Deth en Benoit Feroumont. Met die laatste maakte hij ook de reeks Wondertown. Heer der dolende zielen schreef hij voor Matthieu Bonhomme. Vanaf 2003 maakte hij de sciencefiction reeks Ian met tekenaar Ralph Meyer. Met tekenaar Bruno Gazzotti maakte hij vanaf 2006 de fantastische jeugdreeks Alleen. Fabien Vehlmann werkte ook samen met Kerascoët (Mooi duister, Voyage en Satanie) en met tekenaar Jason (L'île aux cent mille morts). Hij mocht de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot overnemen, samen met tekenaar Yoann.

Bekroningen

Vehlmann won samen met Gwe…Lees verder op Wikipedia