Dwarsligger
Nederlands

Roxy & Dorst

Esther Gerritsen (auteur)
+1
Roxy & Dorst
×
Roxy & Dorst Roxy & Dorst
In de reeks:
Bundeling van twee verhalen, de een over een dochter die bij haar ongeneeslijk zieke moeder intrekt en de ander over jonge vrouw die door de dood van haar man én diens minnares plotseling uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven wordt getrokken.
Bevat
Titel
Roxy & Dorst
Andere titel
Roxy en Dorst
Auteur
Esther Gerritsen
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Dwarsligger, 2020
627 p. ; 12 cm
ISBN
9789049807702 (paperback)

Besprekingen

Twee verhalen van de Nederlandse schrijfster (1972) gebundeld in een Dwarsligger. In ‘Dorst’ uit 2012 komen een moeder en een dochter elkaar na jaren weer tegen. De moeder vertelt ongeneeslijk ziek te zijn en de dochter besluit bij haar in te trekken. Vervreemdende situaties volgen en geheimzinnigheden uit het verleden worden belicht. Sterke en ontregelende roman over vreemde personages die elkaar hebben gemist, met een knappe en onverwachte apotheose. Werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2013 en in 2018 verfilmd. In ‘Roxy’ uit 2014 wordt een vrouw uit haar angstige, geïsoleerde en beschermde leven getrokken als haar man en diens minnares beiden overlijden. Ze wil wraak voor de schaamte die ze voelt. Gerritsen weet Roxy's binnenwereld, haar observaties en het gedrag dat ze daarop afstemt goed en beklemmend neer te zetten, hoewel ook humor niet ontbreekt. Beide verhalen kenmerken zich door sterke dialogen. Gerritsen ontving in 2014 de Frans Kellendonkprijs voor literatuur ov…Lees verder

Over Esther Gerritsen

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Esther Gerritsen (Nijmegen, 2 februari 1972) is een Nederlandse schrijfster. Vanaf 1999 schreef ze toneel en proza, maar vanaf 2004 legt ze zich geheel op proza toe. Zij schrijft romans en verhalen, en is columniste voor de VPRO Gids.

Biografie

Gerritsen groeide op in Gendt en studeerde Dramaschrijven en Literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

In oktober 1999 ging haar toneelstuk, de monoloog Huisvrouw, in Amsterdam in première. Een jaar later volgde in Utrecht de première van Het geeft niet, eveneens een monoloog.

Gerritsen debuteerde als prozaschrijver in 2000 met de verhalenbundel Bevoorrecht bewustzijn. In 2002 verscheen Tussen een persoon, haar eerste roman. In maart dat jaar vond te Arnhem de première plaats van haar toneelstuk Een vriendelijk stuk over aardige mensen, over drie mensen die samen een avond bij een van hen doorbrengen. In september dat jaar …Lees verder op Wikipedia