Boek
Nederlands

In weerwil van de woorden

Dimitri Verhulst (auteur)

In weerwil van de woorden

Genre:
Iedereen met een fobie voor de brievenbus, iedereen die zijn enveloppen dagenlang ongeopend op tafel laat liggen tot hij moedig genoeg is om ze open te maken, zal zich herkennen in Pol Verholst. Hoewel hij de zoon is van een postbode, en een groot liefhebber van de woorden, is zijn angst voor de post zo groot dat hij willens nillens zijn naam schonk aan een ziekte waar zovelen aan lijden. De angst
Titel
In weerwil van de woorden
Auteur
Dimitri Verhulst 1972-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Pluim, 2021
86 p.
ISBN
9789083108247 (paperback)

Besprekingen

Post wringt zich door het kleinste gat

Brievenfobie, het is een merkwaardige aandoening waar tandarts Pol Verholst aan ten onder gaat. In zijn nieuwe novelle keert Dimitri Verhulst terug naar zijn wrang-komische corebusiness.

Het is een op zijn zachtst gezegd grillig (schrijf)parcours dat Dimitri Verhulst (48) de laatste jaren bewandelde. Over De pruimenpluk (2019), het zowel koldereske als treurige relaas over rivaliserende liefde en kluizenaarschap, waren de meningen verdeeld. Helemaal mis ging het met Onze verslaggever in de leegte (2020), zijn weliswaar pittige "zelfbeklaagzang in kots kruis mineur". In dat "logboek van een ondergang" gaf hij opening van zaken over zijn excessieve drank- en drugsgebruik en een verkrachtingsaantijging. Het stond garant voor uit de klauwen lopende mediaheisa én flink wat publicitair bochtenwerk. Je kreeg stellig de indruk van een auteur die de trappers kwijt was. Zelfs zijn fanbase slonk zienderogen.

Tot Verhulst begin 2020 resoluut Gent de rug toekeerde en met zijn geliefde Isabelle in de Charentes ging pleisteren. Daar lijkt weer meer rust in het hoofd van de ongedurige auteur geslopen. Dat zou je kunnen afleiden uit de uitgebalanceerde én mooi …Lees verder

Verhulst, ziekte van

Pol Verholst heeft een fobie voor post. Dimitri Verhulst begeleidt de man naar de pissoloog.

Vele recensenten vallen in herhaling. Daar doe ik niet graag aan mee, maar ik vrees dat ik in het geval van de nieuwe Dimitri Verhulst niet anders kan.

Lengte doet er in de literatuur niet toe, maar de jongste jaren trekt de schrijver van De helaasheid der dingen wat te vaak een sprintje. Verhulst heeft er de benen voor, maar hij staat nu wel echt mager.

In weerwil van de woorden is het verhaal van een man die bang is van post. Hij stapelt de enveloppen ongeopend op in en om zijn huis. Tot de samenleving ingrijpt.

Het gaat immers niet om brieven, maar schrijvens, facturen, aanmaningen, herinneringen, recommandés. Het ligt voor de hand dat de man zich op die manier isoleert. Zijn gedrag smeekt om deurwaarders en bedieners van dwangbuizen.

In de psychiatrie is het vertellen van je leven een therapie. Pol Verholst doet mee. Hij blijkt de zoon te zijn van een postbode uit de tijd van toen - die zich dus onderweg nog lazarus mocht drinken. Om een kort …Lees verder

Over Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst (Aalst, 2 oktober 1972) is een Belgische schrijver en dichter.

Bio- en bibliografie

De titel Assevrijdag uit 1992 is een eigen uitgave voor enkele vrienden en bekenden. Zijn officiële debuut was de verhalenbundel De kamer hiernaast (1999), die genomineerd werd voor de NRC-prijs. Hij publiceerde verhalen en gedichten in verschillende literaire tijdschriften, waaronder Nieuw Wereldtijdschrift, De Brakke Hond en het tijdschrift Underground, waarvan hij redacteur is.

In 2001 verscheen de roman Niets, niemand en redelijk stil, later dat jaar gevolgd door Liefde, tenzij anders vermeld. De roman De verveling van de keeper verscheen in 2002.

In 2003 publiceerde hij Problemski Hotel, dat vertaald werd in het Duits, Deens, Engels, Frans, Hebreeuws, Sloveens, Italiaans, Pools en Hongaars.

De roman De zeven laatste zinnen i…Lees verder op Wikipedia