Boek
Nederlands

Beschermvrouwe van de verschoppelingen

+1
Beschermvrouwe van de verschoppelingen
×
Beschermvrouwe van de verschoppelingen Beschermvrouwe van de verschoppelingen

Beschermvrouwe van de verschoppelingen

Genre:
In het hoofd van Delphine Lecompte is het nooit stil. Waar die ongebreidelde energie normaal een uitweg vindt in haar gedichten, wijdt ze zich nu aan proza. In korte stukken, waaruit nrc, De Morgen en humo gretig publiceerden, geeft ze haar wilde meningen over wat ze om zich heen ziet gebeuren en dist ze, nietsontziend en gespeend van alle gêne, verhalen op over haar markante lev
Titel
Beschermvrouwe van de verschoppelingen
Auteur
Delphine Lecompte 1978-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
219 p.
ISBN
9789403120812 (paperback)

Besprekingen

Verdrinken in een plas water

Volgens de een is ze de personificatie van eerlijke oprechtheid. Volgens de ander niet meer dan een provocateur. Hoe het ook zij, Delphine Lecompte laat je niet koud, ook niet in haar verzamelde prozastukken.

Enkele weken geleden deed ze het weer. In een lezersbrief in Humo nam Delphine Lecompte het op voor Bart De Pauw en hekelde ze de wijze waarop hij in de media zou worden berecht. Zij had ook al eens een dichter gestalkt door hem in korte tijd 4.500 sms'en te sturen, bekende ze, en trots was ze daar niet op, maar is dat genoeg reden om iemands carrière te vernietigen? Het kwam haar zoals te verwachten op veel heisa te staan.

Wat Lecompte deed, in de bres springen voor een publiekelijk afgemaakte artiest, had ze eerder nog al gedaan, blijkt uit haar nieuwste boek, Beschermvrouwe van de verschoppelingen. In deze bundel columns en andere korte teksten die eerder verschenen in De Morgen, Humo en NRC - een soort 'best of' - staat immers ook het stuk dat ze schreef om de artistieke integriteit van Roman Polanski te verdedigen, de regisseur van onder meer Repulsion, Rosemary's Baby en de vampierenparodie The Fearless Vampire Killers.

Polanski werd aangeklaagd voor het …Lees verder

Over Delphine Lecompte

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Pimvantend

Delphine Lecompte (Gent, 22 januari 1978) is een Vlaamse dichteres. Ze was onder meer stadsdichter van Damme.

Biografie

Lecompte studeerde enige tijd voor tolk Frans-Russisch maar moest de opleiding afbreken door een opname een psychiatrisch ziekenhuis. Hierna ging ze enige tijd werken in de bejaardenverzorging. In 2004 publiceerde zij haar debuut, een engelstalige roman die in Amerika werd uitgegeven, Kittens in the Boiler. In 2008 debuteerde ze als dichter met het gedicht De Dieren in mij in het literaire blad De Brakke Hond. In 2009 kwam haar eerste dichtbundel uit onder dezelfde titel. In 2010 won Lecompte hiermee de C. Buddingh'-prijs voor haar poëziedebuut De dieren in mij. Ook won ze met deze bundel een jaar later de Provinciale prijs voor letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen|. De dichtbundel Blinde Gedichten in 2013 genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Haar dichtbundel D…Lees verder op Wikipedia