Boek
Nederlands

Wat gaat mama doen?

Carly Madden (auteur), Juliana Perdomo (auteur), J.H. Gever (vertaler)
Wat gaat mama doen met die koekenpan, en waarom pakt ze die hamer? En wat gaat mama doen als ze een jas en een tas draagt? Vierkant hardkartonnen prentenboek met vrolijk gekleurde, duidelijke illustraties en halfronde, bijna paginagrote flappen. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Mama, Dagelijks leven
Titel
Wat gaat mama doen?
Auteur
Carly Madden Juliana Perdomo
Vertaler
J.H. Gever
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
What is mommy going to do?
Uitgever
Haarlem: Gottmer, 2021
[12] p. : ill.
ISBN
9789025773311 (hardback)

Besprekingen

In dit vierkante hardkartonnen boekje met twee afgeronde hoekjes zijn verschillende mama’s actief. Die spelen onder meer dat ze een leeuw zijn, bakken pannenkoeken, gaan naar hun werk en repareren de schommel. Steeds is het raden wat de mama’s gaan ondernemen, dat blijkt bij het openslaan van de royale, stevig uitgevoerde flappen aan de rechterzijde van de pagina’s. Een verrassing daarbij is dat er ook onverwachte dingen gebeuren, zo blijkt een mama haar berg was in te zetten om verstoppertje te spelen. De kleurige illustraties zijn goed afgestemd op jonge peuters en geven stof tot praten. Overal is aan gedacht: het gaat niet om specifiek ‘vrouwelijke activiteiten’ en de mama’s en hun kinderen hebben verschillende huidskleuren. Tegelijkertijd verscheen in dezelfde uitvoering 'Wat gaat het kindje doen?'*. Fijne uitgave die voor plezier zal zorgen met peuters vanaf ca. 2 jaar.

Wat gaat mama doen?

In dit vrolijke peuterboekje met flapjes zien we telkens een mama die iets vast heeft: een hamer, een pan, een boekentas, een volle mand met was … Daarnaast de vraag: wat gaat mama doen? Als je het flapje opent, zie je de oplossing en die is niet altijd voor de hand liggend. Ja, mama gaat pannenkoeken bakken met de pan en vertrekt naar haar werk met haar boekentas. Maar neen hoor, ze gaat niet de was opplooien, maar wel: verstoppertje spelen tussen de was! Mama's kunnen trouwens ook schommels repareren in dit boekje én hebben af en toe nood aan rust. Helemaal mee is dit boekje door genderdoorbrekend te zijn én te pleiten voor mild ouderschap. De mama in het boekje ziet er steeds anders uit en ook de kinderen zijn op elk blad anders. Dat geeft niet, maar maakt net dat haast elk kind en elke mama zich wel in één of meerdere prentjes zal herkennen. Naast de ‘wat gaat mama doen?’-opdracht, vind je op elke pagina ook een aantal losse voorwerpen. Die…Lees verder