Dvd
Engels

Amy : the girl behind the name

Asif Kapadia (regisseur), Antonio Pinto (componist)
Titel
Amy : the girl behind the name
Regisseur
Asif Kapadia
Componist
Antonio Pinto
Taal
Engels
Uitgever
Twin Pics, 2015
1 dvd-video
Oorspr. opname
2015
Speelduur
123 min.
Aantekening
Engels gesproken Ondertiteling: Nederlands, Frans
EAN
5051083095068
CDR
JKD7392
mooov

Besprekingen

Langverwachte documentaire (2015) over de getalenteerde, maar veel te vroeg en tragisch overleden zangeres en songwriter Amy Winehouse (1983-2011). De film werd geïnitieerd door platenmaatschappij Universal en gemaakt door Asif Kapadia die met 'Senna' (over autocoureur Ayrton Senna) veel indruk heeft gemaakt. Aan de hand van archiefbeelden, homevideo’s en interviews met betrokkenen, die je wel hoort maar niet ziet, wordt een meeslepend beeld van haar leven gegeven. De intelligente en gevatte Amy Winehouse bezwijkt onder druk van muziekbonzen, media en verkeerde vriendjes aan de problemen (eetstoornissen en drugs) die ze voor haar grote doorbraak nog net onder controle had. Met medewerking van alle sleutelfiguren waaronder belangrijke jeugdvriendinnen, Amy's vader en ex-man Blake. Hoewel er bepaalde kampen niet zo blij waren met het resultaat (haar vader), oogst de documentaire wereldwijd vooral veel lof. Rick de Gier (Cinema.nl 12-8-'15): 'een zeer vakkundig vertelde film; meeslepend …Lees verder

Over Asif Kapadia

Asif Kapadia (Londen, 1972) is een Britse regisseur en documentairemaker. In 2016 won hij een Oscar voor de documentaire Amy (2015), over de in 2011 overleden zangeres Amy Winehouse.

Biografie

Asif Kapadia werd in 1972 geboren in Londen als de zoon van Indiase ouders. Hij groeide op in een islamitisch gezin, dat gek was op sport. Kapadia studeerde aan de Newport Film School, de Universiteit van Westminster en de Royal College of Art.

Gedurende de jaren 1990 schreef en regisseerde Kapadia verschillende korte films. In 2001 maakte hij zijn debuut met de Brits-Indiase avonturenfilm The Warrior. Het leverde hem in 2002 de BAFTA's voor beste Britse film en meest beloftevolle nieuwkomer op.

Na onder meer de Amerikaanse horrorthriller The Return te hebben geregisseerd, maakte Kapadia in 2008 voor het eerst de overstap naar documentaire. Hij regisseerde toen een segment voor de Italiaanse docu Unete…Lees verder op Wikipedia