Boek
Nederlands

Het schaap Veronica

Annie M.G. Schmidt (auteur), Fiep Westendorp (illustrator)
+1
Het schaap Veronica
×
Het schaap Veronica Het schaap Veronica
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Gedichtjes over de dagelijkse belevenissen van het grappige schaap Veronica, de gezellige dametjes Groen, en de dominee. Met speelse illustraties in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 9 jaar.
Bevat
Het schaap Veronica (p. 5-30)
Kom, zei het schaap Veronica (p. 31-74)
Het schaap Veronica haar staart (p. 75-120)
Titel
Het schaap Veronica
Auteur
Annie M.G. Schmidt 1911-1995
Illustrator
Fiep Westendorp
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2020
120 p. : ill.
ISBN
9789045124230 (hardback)

Besprekingen

Deze klassieke bundel bevat alle gedichten over de dagelijkse belevenissen van het schaap Veronica, de dominee en de deftige dametjes Groen. De humoristische, hier en daar wat kolderieke gedichtjes gaan over onderwerpen in verschillende periodes van het jaar (zomer, Sinterklaas, Kerstmis, schaatsen, bollenvelden). Ze ademen een typisch knusse, Hollandse sfeer. Sommige woorden doen wat ouderwets aan (altoos, mededogen) wat niet verwonderlijk is, want de eerste druk dateert van 1951. Ook zitten in de tekst kleine, niet hinderlijke knipoogjes naar volwassenen. Met het schaap Veronica creëerde Annie M.G. Schmidt in de jaren vijftig een vrolijk alter-ego waarmee ze de draak kon steken met de benauwende Nederlandse knusheid. De gedichten verschenen eerst in Het Parool. In de jaren zeventig maakte Fiep Westendorp er nieuwe kleurenillustraties bij. In deze bundel zijn ze paginagroot, deels in zwart-wit en kleur, opgenomen. Ze sluiten goed bij de gedichten aan. Deze qua uiterlijk goed verzorgd…Lees verder

Over Annie M.G. Schmidt

Anna Maria Geertruida (Annie) Schmidt (Kapelle, 20 mei 1911 – Amsterdam, 21 mei 1995) was een Nederlands dichteres en schrijfster van verzen, liedjes, boeken, toneelstukken, musicals en radio- en televisiedrama.

Annie M.G. Schmidt werd in Nederland en Vlaanderen vooral beroemd met kinderboeken als Pluk van de Petteflet (1971) en Abeltje (1953), series kinderverhalen als Jip en Janneke (1952-1957) en kinderversjes als Dikkertje Dap (1950) en Het Beertje Pippeloentje (gebundeld in 1958). Generaties Nederlanders zijn met haar poëzie en verhalen opgegroeid, waardoor haar werk tot het collectieve geheugen van naoorlogs Nederland is gaan behoren.

Levensloop

Annie M.G. Schmidt was de dochter van Johannes Daniël Schmidt, sinds 1909 predikant in Kapelle, en Geertruida Maria Bouhuijs. Ze slaagde in 1930 voor het eindexamen hbs-a aan de Rijks Hoogere Burgersschool te Goes. Ze werkte aanvankelijk a…Lees verder op Wikipedia

Suggesties