Als een vrouwelijke astronaute besluit haar droom te volgen en een ruimtereis te maken, moet ze zien om te gaan met de vooroordelen van haar uitsluitend mannelijke collega's en met haar schuldgevoelens over het in de steek laten van haar dochter.
Onderwerp
Ruimtevaart, Moeders
Titel
Proxima
Regisseur
Alice Winocour
Acteur
Eva Green
Componist
Ryuichi Sakamoto 1952-
Taal
Engels
Uitgever
Cherry Pickers, © 2020
1 dvd-video
Oorspr. opname
2020
Speelduur
107 min.
Aantekening
Taalkeuze: Engels, Frans, Russisch en andere talen Ondertiteling: Nederlands, Frans
ISBN
9789461877178
mooov

Besprekingen

Franse sf-film (2019) van Alice Winocour (Maryland, Mustang (script)) met Eva Green (Casino royale), Matt Dillon (The house that Jack built), Aleksey Fateev (Loveless) en Lars Eidinger (High life). Sarah is single moeder van een 8-jarige dochter, maar ook een ambitieuze astronaute. Als ze meedoet aan een ruimtemissie die jaren gaat duren, moet ze zien om te gaan met haar uitsluitend mannelijke collega’s én met haar schuldgevoelens over het in de steek laten van haar dochter. Nu ze op het punt staat de aarde te verlaten merkt ze hoe sterk ze ermee verbonden is. Beoordeling IMDb: 6,4. Pauline Kleijer (Volkskrant 10-6-’20): ‘ontroerend portret van moeder-kindrelatie (…) Nuchterheid kenmerkt ook de blik die Winocour werpt op sekseverhoudingen (…) indrukwekkende film, met sterk acteerwerk (…) en een prachtige soundtrack van Ryuichi Sakamoto’ (4 sterren). Coen van Zwol (NRC 9-6-‘20): ‘Proxima heeft de dynamiek van een trainingsfilm: realiseert de held haar droom door haar zwakte te overwinn…Lees verder

Over Alice Winocour

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Biard

Alice Winocour (Parijs, 13 januari 1976) is een Frans filmregisseuse en scenarioschrijfster.

Biografie

Alice Winocour werd in 1976 geboren in Parijs en ging na haar rechtenstudies naar La fémis waar ze de studies voor regisseur en scenarist volgde. Na haar debuut met de kortfilm Orphée in 2003 volgden er nog verschillende kortfilms die ze schreef en regisseerde. In 2009 werkte ze als co-scenariste mee aan een eerste langspeelfilm Ordinary People. In 2012 schreef en regisseerde Winocour haar eerste speelfilm Augustine, die geselecteerd werd op het filmfestival van Cannes in de sectie Semaine de la critique en in 2015 werd haar film Maryland geselecteerd op het filmfestival in de sectie Un certain regard.

Filmografie

Korte films