LUXLEAKS, SWISSLEAKS EN PANAMAPAPERS

BLIKOPENERLEZING MET KRISTOF CLERIX

Als bedrijf meer dan 150 miljoen euro winst maken en toch amper een paar duizend euro belastingen betalen? Dankzij een geheime deal met de Luxemburgse fiscus kon het. Zwart geld of criminele opbrengsten verbergen voor je overheid? Een discrete Zwitserse bankrekening, al dan niet op naam van een schimmig offshore bedrijf, was het antwoord. Maar het speurwerk van onderzoeksjournalisten sloeg de Luxemburgse en Zwitserse geheimhouding aan diggelen.

Kristof Clerix is een van de drie Belgische leden van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), een samenwerkingsverband van ruim 190 onderzoeksjournalisten uit 65 landen. Zo werkte hij mee aan de publicatie van de Swiss- en Luxleaks, en van de Panama Papers, waarin de bezoekers van exotische belastingparadijzen in beeld worden gebracht. Tijdens zijn lezing zet Kristof Clerix alle onthullingen helder op een rijtje. Hij geeft een unieke inkijk in het verloop van het spannende internationale onderzoek. Ook de uitzonderlijke impact – heeft het allemaal iets uitgehaald? – komt aan bod.

De lezing vindt plaats op donderdag 26 oktober (20.00 u)  in de openbare bibliotheek van Putte (Gemeenteplein 1). De toegangsprijs bedraagt 5,00 euro. Vooraf inschrijven is vereist. Dit kan in de bibliotheek van Putte (bibliotheek@putte.be, 015/ 76 78 81), of via VormingPlus Mechelen (015 43 21 20,  www.vormingplusregiomechelen.be).

voordat ze op de site verschijnen.

BIBLIOHTEEKCHARTER ONDERTEKEND

Op vrijdag 13 oktober ondertekenden burgemeester Peter Gysbrechts, Davidsfonds-voorzitter Robby Goovaerts en Willemsfonds-ondervoorzitter Alfons Vekemans het bibliotheekcharter 'Een bibliotheek voor iedereen!' . Lees verder