BOEKENNIEUWS

BRONZEN UIL VOOR LIEKE KÉZÉR

Met de Bronzen Uil bekroont het Willemsfonds de beste Nederlandstalige debuutroman van het afgelopen jaar. Vorige zaterdag ging de 5.000 euro prijzengeld en een bronzen beeld naar de Nederlandse schrijfster Lieke Kézér met haar boek ‘De afwezigen’. De publieksprijs is voor ‘Een verhaal uit de Zonnestad’ van John-Alexander Janssen.

Het boek van Lieke Kézér is te vinden in de bib van Putte; dat van John-Alexander Janssen is nog in bestelling.

17 oktober 2017

NOMINATIES HERCULE POIROTPRIJST

Toni Coppers: De zaak Magritte

Jo Claes: Het gewicht van de haat

Jan Van der Cruysse: De Zaventemmers (Bling Bling 2)

Hilde Vandermeeren: Schemerzone

Anne-Laure Van Neer: Maurice

De nominaties voor de Hercule Poirotprijs werden gisteren bekendgemaakt. Opvallend, de winnaar van vorig jaar, Jan Van der Cruysse, is er opnieuw bij. Op de openingsdag van de Boekenbeurs weten we wie de 5.000 euro prijzengeld in de wacht sleept.

'Maurice' van Anne-Laure Van Neer is nog in bestelling; de vier andere boeken zitten al in onze rekken.

13 oktober 2017

TZUM-PRIJS VOOR DE MOOISTE ZIN

Deze week werd voor de zestiende keer de Tzum-prijs uitgereikt. Daarmee wordt de mooiste literaire zin uit een oorspronkelijk Nederlandstalig werk van het voorbije jaar bekroond. Deze keer is dat een zin op bladzijde 53 van het boek ‘Wil’ van de Vlaming Jeroen Olyslaegers. De roman kreeg eerder al de Fintro Literatuurprijs en de Confituur Boekhandelsprijs. Uiteraard is het boek zowel in de bib van Putte als in die van Beerzel te vinden.

Hier de bewuste zin: ‘Mijn ouders zijn nooit pilaarbijters geweest, vooral mijn vader had enkel minachting voor al die lijkbidders in een kerk die devoot met hun handen boven de lakens sliepen en die de soutanedrager achter het altaar beschouwden als hun genadeloze gids in de zoölogie van de lusten.’

12 oktober 2017

HET ACHTERHUIS IN STRIPVORM

Alhoewel 'Het Achterhuis' van ANNE FRANK niet geschreven werd met de bedoeling het te publiceren, is het een van de meest gelezen boeken ooit. Er bestaan ontelbare edities en vertalingen van, evenals meerdere verfilmingen. Sinds vorige week is een graphic novel van ‘Het achterhuis’ aan dat rijtje toegevoegd.

Behalve de gangbare uitgave, de integrale versie en een verfilming vind je nu dus ook een stripversie van Anne Franks dagboeken in de bib van Putte.

10 oktober 2017

ELENA FERRANTE HEEFT EEN BAARD
De Italiaanse schrijfster Elena Ferrante, bekend van de vierdelige serie 'De Napolitaanse romans', blijkt een baard te hebben.

Op het voorplat van haar nieuwste boek, 'Strikken', komt haar naam niet voor. Na jaren speculeren is het een uitgemaakte zaak dat de Italiaanse auteur Domenico Starnone schuilgaat achter het pseudoniem ‘Elena Ferrante’. Acht tekstanalisten en taalwetenschappers van de universiteit van Padua kwamen tot die conclusie. Ze vergeleken daarvoor 150 recente teksten van veertig Italiaanse schrijvers. De stijl, kenmerkende emoties en woordkeuze vertonen te veel gelijkenissen om toeval te zijn.

Strikken’ is weldra beschikbaar in de bib van Putte. Je vindt het op de eerste verdieping bij 'STAR', niet bij 'FERR'!

7 oktober 2017

GRIET OP DE BEECK haalde vorige week uitgebreid de media met haar nieuwe boek 'Het beste wat we hebben' en de daarbij horende onthullingen van incest. De verkoopcijfers zijn navenant: niet alleen in Vlaanderen, ook in Nederland, komt het boek op de eerste plaats binnen in de bestsellerlijsten. De recensenten zijn minder enthousiast: zowel in De Morgen als in De Standaard krijgt Griet Op de Beeck slechts een twee op vijf.

Overbodig te vermelden dat het boek te vinden is in de bibliotheken van Putte en Beerzel.

5 oktober 2017

Vandaag werd de winnaar van de NOBELPRIJS VOOR LITERATUUR bekendgemaakt: Kazuo Ishiguro, een Britse auteur met Japanse roots. In 1989 brak hij door met het verfilmde boek ‘Remains of the day’, in het Nederlands vertaald als ‘De rest van de dag’.

In de bib van Putte zijn er van Ishiguro vier boeken te vinden in de Nederlandstalige afdeling, twee in de Engelstalige afdeling. Bij de dvd’s zitten er twee films die gebaseerd zijn op boeken van hem.

20 september 2017

De Dioraphte Literatour Prijs (geen tikfout!) is een jaarlijks toegekende Vlaams-Nederlandse literaire prijs voor het beste boek voor jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Vijf dagen geleden is “Weg” van Jowi Schmitz door de jury bekroond in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’. De prijs in de categorie ‘Vertaald’ is voor het boek “Een” van Sarah Crossan. De Publiekprijs is gewonnen door “De negen kamers” van Peter-Paul Rauwerda.

“Een” van Sarah Crossan zit in onze rekken. De twee andere boeken zijn in bestelling.

15 september 2017

Op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize staan enkele literaire zwaargewichten maar ook twee debutanten.
De eerste twee boeken van het filmpje zitten al in de bib van Putte; de twee volgende zijn in bestelling. Van de laatste twee is er (nog) geen vertaling in het Nederlands verkrijgbaar.

Wie met de 50.000 Britse pond gaat lopen, weten we op 17 oktober.

voordat ze op de site verschijnen.

BIBLIOHTEEKCHARTER ONDERTEKEND

Op vrijdag 13 oktober ondertekenden burgemeester Peter Gysbrechts, Davidsfonds-voorzitter Robby Goovaerts en Willemsfonds-ondervoorzitter Alfons Vekemans het bibliotheekcharter 'Een bibliotheek voor iedereen!' . Lees verder