Bibliotheek Putte

BOEKENNIEUWS (2017)

De P.C. Hooftprijs 2018 wordt op 24 mei uitgereikt, maar de jury maakte nu al bekend wie de cheque van 60.000 euro mee naar huis mag nemen: de Nederlandse dichter Nachoem Wijnberg. Eerder ontving hij ook al de Jan Campertprijs (2004), de Ida Gerhardt Poëzieprijs (2008) en de VSB Poëzieprijs (2009).

In de bib van Putte zijn er drie bundels van Wijnberg te vinden: 'Geschenken' (1996), 'Uit tien' (2007) en 'Als ik als eerste aankom' (2011). De tweede titel is een bloemlezing, en telt 447 bladzijden.

Nog een lijstje met de tien beste boeken van 2017, deze keer uit Feeling. Het zal wellicht geen toeval zijn dat acht van de tien titels geschreven werden door een vrouw.

Alle boeken zitten in de collectie van de bib van Putte.

De tien beste films van 2017 volgens Knack. Net als bij de boeken een groot verschil met het lijstje van Humo.

Slechts de helft van de films zijn beschikbaar in de bib van Putte: ‘The lost city of Z’, ‘American honey’, ‘La la land’, ‘Dunkirk’ en ‘Moonlight’.
De overige vijf zijn nog niet verschenen op dvd: ‘Blade runner 2049’, ‘You were never really here’, ‘The woman who left’, ‘Loveless’ en ‘Good time’.

Ook in Knack een lijstje met de 10 beste boeken van 2017. Opvallend is het grote verschil met het lijstje van Humo. Slechts drie titels komen in beide lijstjes voor: ‘Max, Mischa & het Tet-offensief’ (Johan Harstad), ‘De heilige Rita’ (Tommy Wieringa) en ‘De acht bergen’ (Paul Cognetti).

Zeven van de tien boeken kunnen geleend worden in de bib van Putte. De vertaling van de graphic novel ‘Monograph’ (Chris Ware) op 5 is nog niet verschenen; idem voor ‘Typewriters, bombs, jellyfish’ (Tom McCarthy) op plaats 9. ‘De werkelijkheid is niet wat ze lijkt’ (Carlo Rovelli) op de zevende plaats is nog in bestelling.

Eergisteren de (volgens Humo) beste boeken van 2017, vandaag de tien beste films, alweer volgens Humo. 'Mother!' (4), 'Good time' (9) en 'Wonderstruck' (10) zijn nog niet verkrijgbaar op dvd. De zeven andere films zitten in onze rekken of zijn in bestelling.

In Humo verscheen deze week een lijstje met de beste boeken van 2017: "De Onoverwinnelijke Twaalf". Op de eerste plaats staat 'De acht bergen' van de Italiaanse auteur Paolo Cognetti, gevolgd door 'Exit West' van de Pakistaan Mohsin Hamid. De overige tien boeken kan je bekijken in het filmpje.

Alle boeken van de lijst zijn te vinden in de bibliotheek van Putte.

Het gebeurt niet elke week dat een boek vijf sterren krijgt in de Standaard der Letteren, en dat is nog minder vaak het geval als het over strips gaat. Vorige week sleepte Joann Sfar niettemin de vijf sterren in de wacht met 'Bovenal bemin één god', het zesde deel van de reeks 'De kat van de rabbijn'. De volledige reeks is te vinden in de bib van Putte.

Vorige week werd de longlist bekendgemaakt voor de International Dublin Literary Award. Een 'long list' is het inderdaad; hij bestaat uit niet minder dan 150 titels. Daarvan zijn er zes afkomstig uit de Nederlandstalige literatuur: drie Vlamingen en drie Nederlanders. Ze zijn alle zes te vinden in de bib van Putte.
Volledige longlist

Koen Peeters slaagt er zowaar in om de ECI-Literatuurprijs tweemaal te winnen. Zowel de professionele als de lezersjury bekroonde zijn boek 'De mensengenezer'. Deze dubbelslag levert hem 60.000 euro op.

Het winnende boek is te vinden in de bib van Putte, evenals tien andere boeken van de hand van Koen Peeters.

Meer info hier.

De Nederlandse schrijver Geert Mak krijgt dit jaar de oeuvreprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, goed voor 75.000 euro. In Vlaanderen brak Geert Mak in 2004 door met 'In Europa'.

In de bib van Putte zijn er zeven boeken van Geert Mak te vinden, zowel bij de fictie als bij de non-fictie. 'In Europa' en zijn laatste werk, 'De levens van Jan Six', staan ook in de bib van Beerzel in de rekken.

Vandaag werd de winnaar van de NOBELPRIJS VOOR LITERATUUR bekendgemaakt: Kazuo Ishiguro, een Britse auteur met Japanse roots. In 1989 brak hij door met het verfilmde boek ‘Remains of the day’, in het Nederlands vertaald als ‘De rest van de dag’.

In de bib van Putte zijn er van Ishiguro vier boeken te vinden in de Nederlandstalige afdeling, twee in de Engelstalige afdeling. Bij de dvd’s zitten er twee films die gebaseerd zijn op boeken van hem.

De Dioraphte Literatour Prijs (geen tikfout!) is een jaarlijks toegekende Vlaams-Nederlandse literaire prijs voor het beste boek voor jongeren tussen 15 en 18 jaar.

Vijf dagen geleden is “Weg” van Jowi Schmitz door de jury bekroond in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’. De prijs in de categorie ‘Vertaald’ is voor het boek “Een” van Sarah Crossan. De Publiekprijs is gewonnen door “De negen kamers” van Peter-Paul Rauwerda.

“Een” van Sarah Crossan zit in onze rekken. De twee andere boeken zijn in bestelling.

15 september 2017

Op de shortlist van de prestigieuze Man Booker Prize staan enkele literaire zwaargewichten maar ook twee debutanten.
De eerste twee boeken van het filmpje zitten al in de bib van Putte; de twee volgende zijn in bestelling. Van de laatste twee is er (nog) geen vertaling in het Nederlands verkrijgbaar.

Wie met de 50.000 Britse pond gaat lopen, weten we op 17 oktober.

14 september 2017

Op de gisteren bekendgemaakte shortlist van de ECI Literatuurprijs staan drie Vlaamse en drie Nederlandse schrijvers. De boeken van de Vlamingen (Koen Peeters, Peter Terrin en Annelies Verbeke) zijn te vinden in de bibliotheek van Putte.
Om te weten wie de winnaar is, moeten we nog tot 9 november wachten.

Nog geen reacties

Plaats een reactie
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.

Meer nieuws

BOEKENNIEUWS (2018/1)

In februari verscheen het boek 'In het oog van de klimaatstorm' van de Belgische klimaatwetenschapper Jean-Pascal van Ypersele, met een voorwoord is van de hand van de Putse weervrouw Jill Peeters Lees verder
Meer nieuws